Sutra proslava Svetskog dana džeza

Međunarodni dan džeza biće obeležen sutra širom sveta, a Srbija se priključuje proslavi nizom programa u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Bujanovcu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 29.04.2016.

09:54

Sutra proslava Svetskog dana džeza

Obeležavanje Međunarodnog dana džeza - 30. aprila inicirao je ambasador dobre volje UNESCO-a Herbi Henkok i tog dana širom sveta se ukazuje na moć džeza da povezuje ljude, promoviše intekulturni dijalog kroz razumevanje i poštovanje, širi slobodu i kreativnost.

Svake godine centralna manifestacija se organizuje u nekom drugom gradu. Ove godine to je Vašington i Bela kuća u kojoj će nastupiti najznačajnija imena svetskog džeza. Na Trgu Republike u Beogradu sviraće Big bend RTS-a i Duško Gojković, dok će u Domu omladine nastupiti Miona Deler Babić i Lia Pale. Nezavisna grupa džez muzičara "Beogradski džez servis" povodom Međunarodnog dana džeza organizuje prvi "Jazz crawl festival" na osam lokacija, a veliki broj klupskih džez svirki povezanih u jednoj večeri imaju za cilj da aktiviraju Beograđane i goste grada, da krenu od kluba do kluba, da slušaju i dožive džez.

"Cilj ovog festivala je uspostavljanje muzičkog događaja koji bi slavio i promovisao džez kao živu muziku sa kojom je slušalac u neposrednom kontaktu, u njegovom prirodnom okruženju - klubu", izjavio je Vladimir Protić, idejni tvorac festivala. Svi ljubitelji džeza će moći da uživaju u muzici i plešu u "KC Gradu" uz nastup "The Down Beat Bear Band", u pivnici "Berliner" sviraće "Dragan Milovanović Trio" sa gostom Predragom Revišinom, dok Tanja Jovićević nastupa u "Džez bašti".

U klubu "Muha" na programu je "Swing night" sa Bobanom Đorđevićem i "Kvartetom Gorana Grbića", a u klubu "Filip" veče "Ladies sing" sa Jelenom Jovović i još sedam pevačica.

DJ Željko Kerleta očekuje publiku u klubu "Leila", u klubu "Ulica" puštaće se ploče, a u "Metropolisu" biće organizovan džez maratona i posetioci će imati popust na kupovinu džez albuma. Međunarodni dan džeza biće obeležen i u Nišu, Leskovcu, Vranju i Bujanovcu. U niškom klubu "Feedback" nastupiće sastavi "Moba" i "Naišblue" i planiran je džem sešn, a u Kamernoj sali leskovačkog Kulturnog centra biće organizovan koncert učenika Džez odseka Mužicke škole "Stanislav Binički" i nastup niškog "Naišblue". U sali "Okce" u Vranju sviraće "MJMS Quartet" iz tog grada i niška grupa "Tevrabulebra", dok će u Bujanovcu na Platou Doma kulture Međunarodni dan džeza proslaviti "Strangers from South" (Bujanovac) i "Benny Nrickman band" (Niš).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: