Led cepelin ukrao pesmu "Stairway to Heaven"?

Američki okružni sudija presudio je u petak da postoji “dovoljno dokaza” da je grupa Led cepelin “ukrala” muziku za pesmu “Stairway to Heaven”, što znači da će se o ovoj temi još raspravljati pred sudom.

Kultura

Izvor: Daily Mail

Utorak, 12.04.2016.

10:45

Led cepelin ukrao pesmu
Foto: Gettyimages

Naime, advokati pokojnog gitariste grupe Spirit Rendija Vulfa imali su dovoljno argumenata da pokrenu tužbu protiv slavne grupe, zato što su, prema njihovim rečima, imitirali pesmu “Taurus” grupe Spirit, čiji je autor Vulf.

Pokojni muzičar pesmu je napisao između 1966. i 1967. mnogo godina pre nego što je Led cepelin objavio “Stairway to Heaven” 1971.

Sudija je izjavio da pesme imaju nekih razlika, ali da advokati Vulfovih poverenika možda imaju dovoljno dokaza za slučaj. Led cepelin i Spirit izvodili su neke koncerte i festivale otprilike u isto vreme, ali nikad na istoj bini.

Ipak, advokati slavne grupe spremaju odbranu na osnovu toga što su “note korišćene za obe pesme prisutne u muzici već vekovima”.

Suđenje je zakazano za 10. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: