Kako je nastala poslednja Arsenova pesma?

Poslednju pesmu, koju je otpevao legendarni hrvatski i jugoslovenski kantautor Arsen Dedić, napisao je Novosađanin Aleksandar Kravić. Ovaj poznati novosadski muzičar i dugogodišnji basista u bendu Đorđa Balaševića, ispričao je za B92 kako je pesma nastala i koji je bio Arsenov prvi komentar kad je čuo pesmu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.01.2016.

15:48

Kako je nastala poslednja Arsenova pesma?
Foto: YouTube Screenshot

“Rekao mi je na svoj duhoviti način: ‘Ja ću ovo poslušat’, a ako ne valja, ja ću te vrijeđat’. Ja ću tebi sve reći u lice’. Posle nekoliko dana se javio i rekao: ‘Samo komplimenti’”, ispričao je Kravić o svojoj saradnji sa Dedićem.

“Kada mi je to rekao, sva moja muzička sujeta je bila zadovoljena, ako je uopšte i postojala. Odmah je odlučio i da je uradimo“.

Ubrzo je Arsen Dedić, sa svojim muzičarima, snimio pesmu.

“On je to vrlo dobro ocenio. Rekao je: ‘Uvjerljiva je’. I tačno: pesma ili je uverljiva ili nije. Može da se kaže ‘dobra je pesma’, ‘baš me pogodila’, ali – pesma ili jeste ili nije uverljiva”, kaže Kravić.

Arsen Dedić unosio je u svoju poeziju romantiku, vrlo često i ironiju i satiru. Ipak, njegove pesme najčešće su odisale setom i melanholijom. Upravo u tom poslednjem je i najveća povezanost sa krajevima u kojima je nastala poslednja Arsenova pesma, napisana na ekavici, otpevana na ijekavici.

“I ona zvuči jako dobro na ijekavici, ali vezu čine emocija sete i melanholije koja je nama u Vojvodini vrlo svojstvena”, smatra Kravić.

Nakon Dedićeve smrti, Aleksandar Kravić dobio je dozvolu od muzičarevog sina da završi snimanje spota i objavi pesmu. Premijerno će biti prikazan u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: