Nišville: Stižu Čestnat, Vilijams i Vajt

„Klavirski“ super trio u kojem su, prema rečima kritičara „Time magazina“: „najbolji klavirista svoje generacije“ – Sajrus Čestnat, “ključni sajdmen modernog džeza“ (kako stoji i knjizi The Penguin Guide to Jazz on CD) - kontabasista Baster Vilijams i jedan od od „utemeljivača jazz-rocka“ legendarni bubnjar – Leni Vajt, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, prve večeri festivala u četvrtak 11. Avgusta.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.01.2016.

09:59

Nišville: Stižu Čestnat, Vilijams i Vajt

Ovaj trio, čiji album izlazi tokom ove godine, predvodi fantastični klavirista Sajrus Čestnat (1963), kojeg mnogi smatraju pravim nastavljačem „klasične“ pijanističke džez tradicije čije je osnove postavio Dželi Rol Morton, utelotvorio Oskar Peterson, a kako kažu kritičari – Čestnat je nadgradio jedinstvenim osećajem da u jedno stablo objedini svoje muzičke korene - podjednako „rasejane“ na tla klasične muzike, spirituala i džeza. Posle diplomiranja na Berkli akademiji, gde je imao priliku da svira sa mnogim velikm muzičarima (Dizi Džilspaj, Džo Vilijams, Tomi Flanagan) i dobijao nagrade koje nose imena legendi džeza (Oskar Peterson, Kaunt Bejsi, Kvinsi Džouns), Čestnat je tokom druge polovine osamdesetih svirao u grupama koje su predvodili Vajton Marsalis, Džon Hendriks, Terens Blenčard, Donald Harison, , Beti Karter... Od kraja osamedesetih Čestnat se predstavlja i kao respektabilni bendlider i muzički direktor u projektima umetnika raznih žanrova, a od nedavno je i profesor na muzičkom departmanu prestižnog Hauard univerziteta. Na listi muzičara sa kojijma je sarađivao su i Čik Korea, Ajzak Hejs, Kevin Mahogani, Fredi Habard, Fredi Kol, Beti Midler, operska diva Kejtlin Betl.

Osim što je učestvovao u snimanju soundtrack-a za kultni Altmanov film “Kansas City”, Sajrus je u ovom ostvarenju odigrao i zapaženu epizodu pijaniste – čiji je lik inspirisan slavnim Kauntom Bejsijem, a učestvovao je i u i u dokumentarnom filmu “Piano Grand: A Smithsonian Celebration”. Nastupao je u mnogim prestižnim dvoranama i na velikim festivalima: John F. Kennedy Center for the Performing Arts, Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Jazz at Lincoln Center, New Orleans Jazz Fest.....

U jednom intervjuu je rekao: “ Ako posle mog nastupa i samo jedan posetilac ode kući osećajući se bolje nego pre koncerta – znam da sam dobro uradio svoj posao i mogu mirno da spavam “. Na listi muzičara koji su snimali i nastupali sa najvećim brojem velikih imena džeza, jedan od najvećih kontarbasista današnjice Baster Vilijams je u samom vrhu – a taj “kvantitet” i dodatno potvrđuje umetničke kvalitete ovog vrsnog džezera.

Čarls Entoni Baster Vilijams (1942) za džez se zainteresovao još kao dečak zahvaljujući ocu koji je osim kontrabasa svirao još nekoliko instrumenata. Još pre nego što je završio srednju školu imao je priliku da nastupa sa čuvenim bendom koji su predvodili Džin Emons i Soni Stit, a uz vanredne studije na Kombs koledžu već je uveliko pratio poznate pevačice (Dakota Stejton, Beti Karter, Sara Vogan, Širli Horn, Karmen Mekre, Helen Merill). Tokom turneje po francuskoj rivijeri (ali i kasnije u nekoliko navrata) Vilijams je svirao i u Kvintetu Majlsa Dejvisa, a na spisku muzičara i grupa sa kojima je sarađivao su i : The Jazz Crusaders, Keni Doram, Herold Lend, Bobi Hačerson, Art Blejki, Erol Garner, Herbi Henkok... a na nekoliko projekata je pratio i već pomenutog Rona Kartera koji je na tim albumima svirao pikolo kontrabas.

Osamdesetih je oformio dva značajna all stars ansambla: Timeless All-Stars (sekstet u kojem su bili i Harold Lend, Kurtis Fuler, Bobi Hačerson, Sedar Volton i Bili Higins) i Sphere (Keni Baron, Ben Rajli, Čarli Rouz, Geri Barc), a u novom milenijumu i bend 4 Generations of Miles u kojem su bili i Soni Fortun, Majk Stern i Džimi Kob.

Pod svojim imenom je snimio dvadesetak albuma, nominovan je za Grammy nagradu, učestvovao je u snimanju muzike za mnoge filmove, TV Serije (između ostalog i za “Twin Peaks”), reklame najpoznatijih svetskih brendova, a zajedno sa Benny Golsonom se pojavljuje i u Spilbergovom filmu “Terminal”. Iako samouk, Lenard Vajt III, poznatiji kao Leni Vajt (1949) jedan je od poslednjih velikih inovatora na bubnjevima i kako mnogi opravdano tvrde - jedan od utemeljivača jazz – fusion pravca. Još ka osamnaestogodišnjak, praktično niotkuda uleteo je u sam vrh američke pa i svetske džez scene prvo kao član benda koji je predvodio Džeki Meklin, a već sledeće godine učestvovao je u snimanju albuma Majlsa Dejvisa “Bitches Brew” koji se smatra manifestom jazz-rocka. Reputaciju najboljeg jazz rock bubnjara potvrdio je članstvom u legendarnom bendu Return To Forever koji je predvodio Čik Korea, ali je istovremeno ispoljavao i veliku stilsku svestranost sarađujući i sa velikanima kao što su Fredi Habard, Džo Henderson, Vudi Šo, Geto Barbijeri, Džil Evans, Stenli Klark, Sten Gec...

Poslednjih godina, osim što i dalje važi za jednog od najboljih živih bubnjara, Leni Vajt je i uspešan producent za čitavu lepezu umetnika među kojima su instrumenatalisti: Gruver Vašington, Geto Barbijeri, Vejn Šorter, Volas Runi, a na spisku je i hip hoper Big Daddy Kane.

Sa Return to Forever je dobio više Grammy nagrada. Sa čuvenim basistoom i producentom Markusom Milerom je napisao muziku za komediju sa hip hop tematikom Redžinalda Hadlajna “House Party”, a učestvovao je i u soundtracku za film “School daze” koji potpisuje reditelj Spajk Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: