Dejvid Bouvi danas slavi rođendan uz novi album

Britanski rok muzičar Dejvid Bouvi danas slavi 69. rođendan, uz objavljeni novi album "Black Star", posle tri godine pauze.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.01.2016.

21:14

Dejvid Bouvi danas slavi rođendan uz novi album
Foto: Gettyimages

Bouvi je krajem novembra objavio prvi singl i spot s novog albuma, čiji je muzika uvrštena u uvodnu špicu i trejler TV serije "The Last Panthers" koja se od oktobra emituje na odabranim kanalima u Evropi.

Spot za drugi singl „Lazarus“ objavljen je juče, a možete ga videti ispod.

Novi, 28. album umetnika ima sedam pesama, ukupnog trajanja 45 minuta. Pesme imaju komponente džeza i ritam sekcije poput nemačkog benda Kraftverk, začetnika elektronske muzike.

Prethodni Bouvijev album "The Next Day" izašao je 2013. posle deset godina pauze, pošto je muzičar imao srčanih problema.

Kultni muzičar je poznat po promenama imidža i stila. Njegov album "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" iz 1972. godine ustoličio ga je kao veliku britansku i svetsku muzičku zvezdu.

Muzičar je inspiraciju za lik Zigija Stardasta našao u stvarnoj ličnosti, britanskom rokenrol pevaču Vinsu Tejloru, koji je posle nervnog sloma počeo da veruje za sebe da je prelazno biće između vanzemaljca i Boga.

Bouvi, čije je pravo ime Dejvid Robert Hejvord Džouns, objavio je 25 albuma, među kojima su najpoznatiji "Space Odity" (1969), "Heroes" (1977), "Scary Monsters and Super Creeps" (1980), "Let's Dance" (1983), "Never Let Me Down" (1987) i "Tin Machine" (1990).

Glumio je mnogim filmovima, a najzapaženija uloga mu je u horor filmu "The Hunger" (1983) reditelja Tonija Skota, u kojem su igrale i Katrin Denev i Suzan Sarandon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: