Hiromi, Mahantapa i The Firebirds na Džez festivalu

Udarno veče 31. Beogradskog džez festivala otvoriće večeras u Domu sindikata Big Bend RTS-a sa nemačkim saksofonistom Kristofom Lauerom, nakon čega sledi koncert Hiromi trija (Japan/SAD), dok u Domu omladine publiku očekuju američki saksofonista indijskog porekla Rudreš Mahantapa i danski bend The Firebirds.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

10:47

Default images

Big Bend RTS-a, redovan učesnik Beogradskog džez festivala, predstaviće sa Lauerom zanimljivo čitanje kompozicija legendarnog izvođača ranog džeza, klarinetiste Sidnija Bešea, u aranžmanu pijaniste Rajnera Tempela.

Opisujući fascinaciju Bešeom, Lauer ističe "autentičnost i neprekidnu pokretljivost muzike, ispunjene enegijom, svetlošću i melanholijom". Najavljena kao specifičan fenomen, japanska pijanistkinja Hiromi Uehara nastupiće u Domu sindikata sa fjužn basistom Entonijem Džeksonom i rok bubnjarem Sajmonom Filipsom sa kojima je objavila tri albuma - "Voice", "Move" i "Alive". Hiromi se pojavila na sceni početkom 2000-ih, privukavši pažnju javnosti virtuoznom tehnikom i vatrenim koncertnim izvođenjem u maniru Mišela Kamila, sa kojim je kasnije i nastupala u duu.

U svojoj muzici meša akustični džez, fjužn, rok i klasiku, predstavljajući se u različitim formatima - od solo resitala do kvarteta (sastav Sonicbloom). Sarađivala je sa Čikom Korijom, Ahmadom Džamalom i Stenlijem Klarkom. Zvezda ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je Rudreš Mahantapa, jedan od najkreativnijih umetnika u savremenom džezu, petostruki uzastopni pobednik u glasanju američkog Udruženja džez novinara za alt saksofonistu godine (2009-2013) i stipendista fondacije "Gugenhajm".

Beogradskoj publici će predstaviti aktuelno izdanje "Bird Calls", omaž velikanu džeza Čarliju Parkeru. Autor svih kompozicija na albumu je Mahanthappa, a svaka od njih inspirisana je melodijom ili solom iz opusa koji je Parker ostavio u nasleđe budućim generacijama.

Sastav The Firebirds čine istaknute ličnosti savremene danske džez scene - Stefan Pasborg (bubnjevi), Anders Banke (saksofon) i Anders Filipsen (klavijature). Trio je dobio ime po baletu "Žar ptica" Igora Stravinskog, uključivši u repertoar nadahnute obrade kompozicija tog džezu bliskog autora, kao i drugih kompozitora klasične muzike 20. veka, a u novom programu bave se opusom danskog kompozitora Karla Nilsena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: