Svečano otvoren 31. Beogradski džez festival

U Velikoj sali Doma omladine večeras je svečano otvoren 31. Beogradski džez festival, pod sloganom "Budućnost džeza" nastupima vokalne solistkinje Jelene Jovović i američkog saksofoniste Džejmsa Brendona Luisa, dok je nešto kasnije publika mogla u sali Amerikana da čuje američkog saksofonistu Tonija Malabija i portugalskog trubača Suzan Santoš Silva.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2015.

22:31

Default images
Foto TANJUG - Rade Preliæ

''Veliko nam je zadovoljstvo što predstavljamo još jedno izdanje najstarijeg srpskog džez festivala sa značajnim međunarodnim ugledom, koji sa ponosom nosi titulu manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd, kojem dugujemo veliku zahvalnost kao našem osnivaču i pokrovitelju'', rekao je na otvaranju direktor Doma omladine Beograd Nenad Dragović.

Vokalna solistkinja Jelena Jovović dočekana je ovacijama publike.

Ona je predstavila svoj novi projekat "Jazz Junction", koji je porudžbina festivala, a na programu su bile njene kompozicije u formatu akustičnog kvarteta, kao i autorska dela i standardni opus u aranžmanima Klausa Rajblea za format septeta.

Afroamerički saksofonista nove generacije džez muzičara, Brendon Luis večeras je svirao publici numere sa novog albuma "Days of Freeman", ali i sa prethodnog izdanja "Divine Travels", u kojima kombinuje gospel, r'n'b i džez.

U sali "Amerikana" jedan od najcenjenijih umetnika improvizovane džez scene,Toni Malabi, predstavio je Beograđanima novi album "Scorpion Eater" sa sastavom "TubaCello", sa njim na sceni su bili Bob Stjuart (tuba), Kristofer Hofman (čelo) i Džon Holenbek (bubnjevi).

Publika je imala priliku da čuju zanimljivu kombinaciju sa tubom i čelom tokom njihovog koncerta, a Malabi je tokom dve decenije delovanja na njujorškoj sceni, kao saksofonista i kompozitor, razvio jedinstven i prepoznatljiv muzički izraz, koji se ogleda u živim improvizacijama i melodijama inspirisanim folklorom.

Za kraj večeri predvodnica mlade generacije portugalskih džezera Suzana Santoš Silva sa aktuelnim izdanjem svog kvinteta predstavila se albumom "Impermanence" i prikazala publici svoje viđenje savremenog džeza koji je utemeljen u ambijentalno-minimalističko-elektronskom pristupu sa primesama džeza.

Otvaranju festivala prisustvovao je gradski menadžer Goran Vesić, koji je rekao da je ponosan na Beogradski džez festival i da je srećan što je bolji i uspešniji ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: