Mađarski ansambl Musica Profana na Kolarcu

Božićni koncert mađarskog ansambla za ranu muziku Musica Profana, održaće se u velikoj sali Kolarčeve zadužbine 13. decembra.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 05.12.2014.

15:41

Default images

Ansambl za ranu muziku Musica Profana osnovan je 1987. godine. Sastav izvodi kompozicije nastale u periodu od XVI do XVIII veka na autentičnim instrumentima. Članovi ansambla Musica Profana su usavršavali svoje tehničke i muzičke veštine kod svetski priznatih pedagoga. Takođe, i sami članovi podučavaju ranu muziku, pretežno na letnjim majstorskim radionicama. Ansambl redovno nastupa širom Mađarske, često gostujući i u brojnim drugim evropskim zemljama.

Judit Andrejski se smatra ikonom rane muzike u Mađarskoj. Diplomu stiče kao studentkinja slavnog orguljaša Gabora Lehotke. Baroknu vokalnu tehniku potom uči u Poljskoj kod kontratenora Marćina Bornus-Ščićinskog. Paralelno sa studijama u Varšavi, pohađa i majstorske radionice u Austriji, Velikoj Britaniji i Holandiji. Dobitnica je specijalne nagrade na Međunarodnom takmičenju u baroknom pevanju u Mađarskoj.

Osim toga što je vokalna solistkinja i čembalistkinja sastava Musica Profana, članica je i vokalnog ansambla Corvina Consort. Njena profesionalna saradnja s dobitnicom nagrade UNESKO-a Martom Šebešćen započela je 2009. godine i traje do danas.

Lautista Kajus Hera iz Temišvara stalni je gost ansambla Musica Profana . Inače diplomirani profesor gitare, ovaj umetnik tek kasnije uči lautu kod Hopkinsona Smita u Bazelu na učilištu „Schola Cantorum Basiliensis“. Redovno svira u Budimpešti kao član brojnih i različitih kamernih formacija.

Koncert počinje u 20h, a ulaznice se mogu kupiti u biletarnici na Kolarcu po ceni od 300 dinara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: