Novogodišnji koncert Gudača sv. Đorđa

Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa održaće tradicionalni Novogodišnji koncert večeras u Kolarčevoj zadužbini.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.12.2014.

08:33

Default images

Već decenijama jedan od najreprezentativnijih orkestara u zemlji, sa najviše inostranih gostovanja, nastupiće pod upravom izvanrednog srpskog umetnika, dirigenta Srboljuba Dinića, šefa dirigenta čuvene Bellas Artes opere u Meksiko Sitiju, koji je od ove godine i gostujući šef dirigent Gudača sv. Đorđa.

Na programu svečanog koncerta primereno prazničnom raspoloženju, biće vedre melodije operskih velikana Mocarta, Donicetija, Belinija, Verdija, Pučinija.

Kao solistkinja na novogodišnjem koncertu nastupiće poznata italijanska pevačica, sopran Silvia Dalla Benetta.

Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i uglednog violiste i profesora Petra Ivanovića.

Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umetničkim rukovodstvom Ivanovića, doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači sv. Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom 50-ogodišnjice UNICEF-a.

Orkestar na poziv i preporuku profesora Ivanovića od 2006. do 2011. godine vodi violinista svetske reputacije Gordan Nikolić.

Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i izvan nje. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha, od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: