BUNT: Nije sve loše, dobra je muzika

Programom "Horovi u slavu Mokranjca" večeras je u prepunoj dvorani AKUD-a Lola otvoren drugi festival umetničke muzike BUNT.

Izvor: Tanjug
Podeli

Posle čitanja manifesta BUNT-a (Beogradska Umetnička Nova Teritorija) u kome je istaknuto da je ovaj festival oslonjen isključivo na umetničke vrednosti, dobru volju pojedinaca i iskreno interesovanje publike, na scenu su izašli najmlađi muzičari.

Hor muzičke škole "Lisinski" predvođen dirigentom Milenom Živadinović nastup je počeo poletnom "Odom radosti" Betovena, pevao u slavu Mokranjca "Tebe pojem" iz liturgije Sv.Jovana Zlatoustog a vokalne kompozicije Miodraga Ilića Belog "Uspavanka za Aćima", "Sve je pošlo naopačke", "Na slovo, na slovo" otpevali su sa autističnom decom polaznicima Muzičke radionice Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

U publici su bili i eminentni muzičari, među kojima kompozitorka Ivana Stefanović, dirigent Darinka Matić Marović, kompozitor i etnomuzikolog Dimitrije Golemović, flautista Ljubiša Jovanović.

U nastavku svečanog programa otvaranja nastupio je hor Pančevačkog srpsko-crkvenog pevačkog društva sa dirigentom Verom Carinom, hor Braća Baruh i dirigent Stefan Zakić a na kraju programa, najpoznatija Mokranjčeva dela izveli su združeni horovi pod dirigentskom upravom Darinke Matić Marović.

Pre svečanog otvaranja festivala, u AKUD Lola održana je tribina ”Naš Mokranjac u inostranim ogledalima” na kojoj su predstavljena najnovija izdanja Muzikološkog društva Srbije povećena Mokranjcu.

Drugi festival umetničke muzike BUNT biće održan do 9. novembra u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu pod sloganom "Nije sve loše, dobra je muzika''.

Jedan od inicijatora festivala BUNT, flautista i profesor Fakulteta muzičke umetnosti Ljubiša Jovanović rekao je da su ih reakcije javnosti prosto obavezale da ponovo organizuju BUNT, da nastave plemenitu ideju slobodne umetnosti.

Apolitičan, neprofitan, oslonjen isključivo na umetničke vrednosti i dobru volju pojedinaca da nastupaju bez honorara i interesovanje publike, na drugom BUNT festivalu biće čak 260 učesnika čija je želja da omoguće normalno funkcionisanje umetnosti u Srbiji.

Na festivalu će biti 16 događaja od kojih su deset koncerti, muziku od Baha do Filipa Glasa, za sve uzraste izvodiće najznačajniji srpski umetnici svih generacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 41 idi na stranu