Oktobar - mesec muzičara iz Srbije u Njujorku

Ljubitelji klasične muzike u Njujorku, naročito oni srpskog porekla, provode mesec oktobar u luksuznom izobilju.

Kultura

Izvor: Izveštava: Ðorðe Nešiæ

Ponedeljak, 20.10.2014.

15:52

Default images

Veiliki broj srpskih muzičara koji je u toku meseca došao u Njujork, američku presotnicu kulture, svakako je zadovoljio publiku i ohrabrio dalje razvijanje i predstavljanje srpske kulture u svetu.

Njujorški ljubitelji opere su već navikli na česta gostovanja operskog pevača svetskog renomea Žljka Lučića u Metropoliten operi. On se trenutno moze čuti i videti u glavnoj ulozi Magbeta u istoimenoj operi Verdija, u kojoj deli scenu sa takođe vrlo poznatom Anom Netrebko. Lučić ce kasnije u ovoj sezoni Metropolitena takođe pevati uloge Amonasra u “Aidi”, i Alfia u operi “Kavaleria Rustikana”.

Metropoliten opera ove sezone takođe ugošćava još tri pevača iz Srbije. Meco-sopran Milijana Nikolić je u toku ugovora po kome je prva zamena za glavnu ulogu u operi “Karmen”. Milijana je poznata po tumačenju ove uloge, koju je već izvela na festivalu “Savolinna” u Finskoj. i u Sidneju i Melburnu sa kompanijom Opera Australija. Njena sledeća predstava u ovoj ulozi biće u Narodnom Pozoristu Beograd, tokom novembra.
Željko Luèiæ i Ana Netrebko (Beta/AP)
Bariton David Bizić je upravo završio izvođenje Marčela u predstavi Pučinija “Boemi”, u Bordou u Francuskoj, a sledeća stanica mu je takođe Metropoliten opera, gde će pevati istu ulogu u osam predstava u novembru i decembru. David je prošle sezone vrlo uspešno debitovao u Metropolitenu kao Albert u operi “Verter”.

Mladi bas Sava Vemić, koji je prošlog proleća dobio prvu nagradu na operskom takmičenju Lisner u Njujorku, upravo se vratio da se pridruži grupi mladih pevača pri operskom studiju Lindeman Metropoliten opere, gde će provesti celu sezonu.

Ranije u oktobru, u velikoj sali Karnegi hola predstavila se Beogradska filharmonija, čiji su entuzijazam, muzikalnost, umeće i mladost duboko dirnuli publiku. Pokazali su se kao odvažni tumači slovenske muzike, sposobni izvođaci operskih arija sa Željkom Lučićem, i suptilni i delikatni muzičari u simfoniji Sibelijusa. Beogradski orkestar je divno dočekan i publika je ponosna na njihovo veliko dostignuće - četiri velika koncerta u četiri grada za četiri dana!
LP duo u Karnegi holu (Foto: Ana Tanasijeviæ)
U maloj sali Karnegi hola publici se predstavio LP duo, beogradski klavirski par Sonje Lončar i Andrije Pavlovića. Njihovo drugo gostovanje u Njujorku je bilo sjajno, privukli su vrlo raznovrsnu publiku i izveli repertoar koji ih je i doveo na sam vrh kamerne muzičke scene.

Koncertu su prisustvovali neki od kompozitora dela koja su izvedena: Miloš Raičković, Kim Helveg, i Mark Melits, a gošća je takođe bila i Margaret Leng Tan, poznata po izvođenju repertoara za klavir-igračku, koja se pridruzila beogradskim muzičarima u delu Miroslava Miše Savića.

Svi koncerti i predstave naših muzičara su posećeni od strane velikog broja članova dijaspore, diplomatskih predstavnika i iz domovine i iz konzularnih odeljenja, kao i lokalnih predstavnika srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: