Ingrid Fuđiko Heming nastupa na Kolarcu 8. oktobra

Nakon koncerata u Njujorku, Tokiju, Berlinu, Parizu i drugim svetskim metropolama, pod pokroviteljstvom kompanije Japan Tobacco International (JTI) i u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, renomirana japanska pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming prvi put će nastupiti u Beogradu, u sredu 8. oktobra u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

11:19

Default images

Svi zainteresovani mogu podići besplatne ulaznice na blagajni Kolarca od 30. septembra.

Energija i izvanredan talenat ove umetnice koja je izgubila sluh kao vrlo mlada, a onda ga samo delimično povratila, daju klasičnoj muzici potpuno novu dimenziju. Posebno je poznato njeno izvođenje Listove kompozicije La Campanella koje je snimljeno na CD-u i prodato u više od dva miliona primeraka, što je neobičan fenomen u svetu klasične muzike. Publika u Beogradu imaće priliku da uživa u izvođenju ovog dela, ali i drugih kompozicija Franca Lista, kao i Frederika Šopena, Volfganga Amadeusa Mocarta i Kloda Debisija.

„Kao mlada nisam mogla da razumem suštinu izreke Ni Rim nije sagrađen za jedan dan, ali sada shvatam i znam zašto je toliko ljudi oduševljeno mojom izvedbom kompozicije La Campanella. Zato što kroz note slušaju i otkrivaju moj trnoviti životni put. Moj životni put je istinski težak i ja ne želim da ga krijem, već sva svoja osećanja iskazujem za klavirom. Borba sa sobom je istinska privlačnost klavira.“ – rekla je Ingrid Fuđiko Heming.

„Ingrid Fuđiko Heming je inspiracija svima nama, ona nas podseća na to koliko možemo postići ukoliko i u teškim vremenima verujemo u sebe i istrajavamo. Muzika igra važnu ulogu u svakom društvu, posebno u povezivanju različitih kultura. Čast nam je i zadovoljstvo što imamo priliku da budemo deo muzičke priče koja Japan i Srbiju još više zbližava. Ovo je izuzetna prilika da uživamo u lepoti klasične muzike u najboljoj izvedbi.“ – rekao je Kris Vuds, potpredsednik i generalni direktor kompanije JTI za Zapadni Balkan.

Ponosna na svoje japanske korene, kompanija JTI svake godine publici u Srbiji predstavlja deo japanske kulture i tradicije, trudeći se da doprinese jačanju veza između dve prijateljske zemlje. U saradnji sa Ambasadom Japana, JTI je do sada Srbiji predstavio brojne japanske umetnike, kao što su Gocoo bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čelista Mineo Hajaši i mnogi drugi. Čuvena japanska pijanistkinja, Ingrid Fuđiko Heming, prvi put je nastupila sa 17 godina kao srednjoškolka, a profesionalnu karijeru je započela u saradnji sa Japanskom filharmonijom i drugim renomiranim japanskim orkestrima. Tih godina gubi sluh na desnom uhu, ali nastavlja sa koncertima. U 28. godini seli se u Evropu, gde se usavršava i istovremeno nastupa. U tom periodu gubi sluh i na levom uhu, koji potom delimično uspeva da povrati.

Uprkos svemu tome, Ingrid Fuđiko Heming uspešno gradi koncertnu karijeru, koja će 1999. godine doživeti procvat. Te godine Hemingova postaje senzacija u Japanu, nakon izdavanja prvog CD-a na kojem je izvela Listovu kompoziciju La Campanella. Izdanje je prodato u više od dva miliona primeraka, što je neobičan fenomen u svetu klasične muzike. Od tog trenutka počinje bogata internacionalna karijera Ingrid Fuđiko Heming u najpoznatijim koncertnim dvoranama svetskih metropola, poput Njujorka, Londona, Pariza, Berlina, Milana, Beča i Praga.

Do sada je izdala 15 CD albuma od kojih su četiri nagrađena priznanjem „Album godine klasične muzike“ na dodeli Japanskih zlatnih nagrada, što je bio prvi takav slučaj u istoriji.

Ingrid Fuđiko Heming rođena je u Berlinu 5. decembra 1932. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: