Tom Jork: Novi album i torent-pobuna

Skoro jednu deceniju otkako je Radiohead ponudio svoj album “In Rainbows” fanovima metodom “plati koliko hoćeš”, vođa benda Tom Jork 26. septembra objavio je solo album bez ikakve najave i ponudio ga putem BitTorrenta, servisa za razmenu fajlova

Kultura

Izvor: Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

17:18

Default images

Album “Tomorrow's Modern Boxes” može se kupiti po ceni od šest dolara isključivo na na BitTorrentu, koji zauzima počasno mesto u carstvu internet piraterije, dok su prvi singl i spot “A Brain in a Bottle” poklonjeni besplatno. U saopštenju, koje uz Jorka potpisuje njegov saradnik Najdžel Godrih, navodi se da je svrha ovakvog objavljivanja albuma vraćanje kontrole nad razmenom fajlova u ruke autora i nas ostalih običnih smrtnika.

“Ako ovo bude finkcionisalo, svi mogu da urade ono što smo i mi uradili”, navode Jork i Godrih, objašnjavajući kako mehanizam funkcionisanja torenta i za korisnike i za autore funkcioniše znatno lakše i povoljnije od “tradicionalnih” načina za prodaju putem interneta.

BitTorrent je sa svoje strane saopštio da će od svake transakcije zadržati deset posto novca, što je znatno manje u odnosu na četrdeset procenata zarade koju za sebe uzimaju ostali internet distributeri.

Osim toga, ovim putem Jorku su na raspolaganju za dalje korišćenje svi komentari i utisci kupaca, koje ostali distributeri zadržavaju za sebe ne bi li poboljšali svoj način poslovanja i distribucije muzike.
Beta/AP
“The Eraser” (2006). Nešto tradicionalnije, izdanje albuma na vinilu, može se kupiti po ceni nešto manjoj od 40 evra.

Ovaj potez Jork je povukao skoro godinu dana nakon što je povukao neka od svojih izdanja sa Spotify-a, servisa za emitovanje muzike, u znak protesta protiv malih naknada koje tim putem dobijaju muzičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: