Pre 56 godina rođen je Majkl Džekson

Jedna od najznačajnijih figura u popularnoj kulturi, kralj popa Majkl Džekson rođen je na današnji dan pre 56 u Geriju, industrijskom gradu na severozapadu Indijane.

Izvor: Tanjug
Podeli

Svoj muzički talenat pokazao veoma rano, nastupajući kao petogodišnjak na božićnim koncertima, a 1964. godine se sa bratom Marlonom pridružio grupi "Braća Džekson", koju su činili njihova braća Džeki, Tito i Džermejn.

Na početku, oni su svirali kongo i tamburinu. Mladi Majkl je zatim počeo da nastupa kao prateći vokal i da pleše, a kada je napunio osam godina, on i Džermejn postali su vodeći vokali.

Tada je naziv grupe promenjen u "Džekson 5". Bend je po Srednjem zapadu nastupao od 1966. do 1968. godine, a često je nastupao i u klubovima za odrasle.

Majkl je solo karijeru započeo je 1971. godine, a početkom 80-tih godina postao je dominantan na pop sceni.

Njegov album "Thriller" iz 1982. godine je najprodavaniji album svih vremena i bio je zaslužan za preobražaj muzičkih spotova zahvaljujući spotovima za svoje numere: Beat It, Billie Jean, Thriller... Inspirisao je brojne pop, rok, ritam i bluz i hip-hop izvođače.

Dva puta je uvršten u "Rokenrol kuću slavnih", tokom karijere je osvojio 15 Gremi nagrada i 26 američkih muzičkih nagrada, a prodao je preko 750 miliona albuma širom sveta.

Njegov privatni život bio je veoma buran, obeležen skandalima i plastičnim operacijama koje su izazvale oprečna mišljenja. Dva puta je bio oženjen i ima troje dece.

Iako je preminuo pre pet godina, Majkl Džekson je i dalje prisutan u javnosti zahvaljujući hologramima, posthumnom albumu, spektaklima u njegovu čast, parnicama oko nasleđa i bankovnom računu koji se neprestano uvećava.

Preminuo je u 50. godini života od prekomerne doze anestetika propofola.

U danima koji su prethodili tragičnom ishodu, pripremao se za veliki povratak na muzičku scenu nakon duže pauze.

Spremao se za seriju koncerata u Londonu. Lekar Konrad Mari, koji je pevaču dao fatalnu dozu propofola, osuđen je u novembru 2011. godine za ubistvo iz nehata na četiri godine zatvora i u međuvremenu je pušten na slobodu.

Muzika

Mišel Kamilo na 30. Beogradskom džez festivalu

Svečano zatvaranje jubilarnog Beogradskog džez festivala biće na istom mestu na kome je festival i počeo 1971. godine - u Domu sindikata a zatvoriće ga 27. oktobra jedan od najvećih pijanista latino džeza Mišel Kamilo (Michel Camilo) i njegov Trio.

Muzika petak 29.08. 18:58 Komentara: 2

Kako su strani mediji pisali o EXIT-u 2014

Ove godine za celokupnu EXIT avanturu akreditovan je rekordni broj od 1399 novinara iz celog sveta, od kojih su gotovo polovina bili stranci, koji su po dolasku kućama izveštavali o festivalu, Novom Sadu i Srbiji, ali i Sea Dance festivalu i provodu na Jazu.

Muzika petak 29.08. 14:55 Komentara: 7

"Provetravanje" stiže u Niš 6. septembra

Koncertna agencija Odličan Hrčak nastavlja koncertnu akciju Provetravanje, a ovog puta centar jednodnevnog muzičkog festivala je Niška tvrđava gde će u subotu, 6. septembra nastupiti Plejboj, Darkwood Dub, Obojeni Program i Kanda Kodža i Nebojša.

Muzika sreda 27.08. 11:48 Komentara: 1

Trijumfalni povratak Kraljice Kejt na scenu

Kejt Buš je sinoć savršeno iskombinovala svoje najbolje hitove sa dve vizuelno izvanredne interpretacije svoja dva konceptualna dela, oduševivši tako fanove koji su čekali 35 godina da se britanska muzičarka vrati na scenu.

Muzika sreda 27.08. 10:01 Komentara: 3
strana 1 od 39 idi na stranu