Nagrada "Stevan Mokranjac" Vladanu Radovanoviću

Kompozitor Vladan Radovanović dobitnik je ovogodišnje nagrade Udruženja kompozitora Srbije "Stevan Mokranjac", odlučio je stručni žiri UKS.

Tanjug
Podeli

Najprestižnija nagrada za kompozitorsko stvaralaštvo u Srbiji najnovijem laureatu Radovanoviću biće uručena 16. septembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine na otvaranju 23. Međunarodne tribine kompozitora.

Nagrada UKS "Stevan Mokranjac" dodeljuje se po dvadeseti put pod pokroviteljstvom ministarstva kulture i ona iznosi 500 000 dinara.

Stručni žiri UKS u sastavu kompozitor Miloš Zatkalik, predsednik, muzikolozi Zorica Premate i Sonja Marinković, kompozitori Tatjana Milošević i Milorad Marinković, od 62 kompozicije premijerno izvedene na domaćim i stranim podijumima u 2013. godini izdvojio je u najuži izbor za nagradu Mokranjac četiri kompozicije.

U užem izboru bio je Koncert za violončelo Đure Živkovića, Soneti za glas, violončelo, klavir i elektroniku Svetlane Savić, Fa-mi(ly) za klavir i gudače Milana Mihajlovića i Sideral za mešoviti hor, klavir i gudače Radovanovića.

U obrazloženju žirija ocenjeno je da muzičko stvaralaštvo Radovanovića, više od šest decenija prisutno u našoj sredini, jedan je od onih retkih visoko profesionalnih repera kojima se savremena srpska muzika i dan danas samerava sa svetskim umetničkim tokovima.

"Iz njegove kreativne laboratorije, u jedinstvenom prožimanju zvučne intuicije i besprekorne ekspertske kompozicione tehnike, izašlo je ostvarenje "Sideral" koje predstavlja jasan i lucidno zabeležen terenutak vrhunskog sažimanja sveg ogromnog Radovanovićevog iskustva, znanja, mudrosti i negovanog talenta", ocenio je žiri.

Muzika

Mišel Kamilo na 30. Beogradskom džez festivalu

Svečano zatvaranje jubilarnog Beogradskog džez festivala biće na istom mestu na kome je festival i počeo 1971. godine - u Domu sindikata a zatvoriće ga 27. oktobra jedan od najvećih pijanista latino džeza Mišel Kamilo (Michel Camilo) i njegov Trio.

Muzika petak 29.08. 18:58 Komentara: 2

Kako su strani mediji pisali o EXIT-u 2014

Ove godine za celokupnu EXIT avanturu akreditovan je rekordni broj od 1399 novinara iz celog sveta, od kojih su gotovo polovina bili stranci, koji su po dolasku kućama izveštavali o festivalu, Novom Sadu i Srbiji, ali i Sea Dance festivalu i provodu na Jazu.

Muzika petak 29.08. 14:55 Komentara: 7

"Provetravanje" stiže u Niš 6. septembra

Koncertna agencija Odličan Hrčak nastavlja koncertnu akciju Provetravanje, a ovog puta centar jednodnevnog muzičkog festivala je Niška tvrđava gde će u subotu, 6. septembra nastupiti Plejboj, Darkwood Dub, Obojeni Program i Kanda Kodža i Nebojša.

Muzika sreda 27.08. 11:48 Komentara: 1

Trijumfalni povratak Kraljice Kejt na scenu

Kejt Buš je sinoć savršeno iskombinovala svoje najbolje hitove sa dve vizuelno izvanredne interpretacije svoja dva konceptualna dela, oduševivši tako fanove koji su čekali 35 godina da se britanska muzičarka vrati na scenu.

Muzika sreda 27.08. 10:01 Komentara: 3
strana 1 od 39 idi na stranu