Nagrada "Stevan Mokranjac" Vladanu Radovanoviću

Kompozitor Vladan Radovanović dobitnik je ovogodišnje nagrade Udruženja kompozitora Srbije "Stevan Mokranjac", odlučio je stručni žiri UKS.

Tanjug
Podeli

Najprestižnija nagrada za kompozitorsko stvaralaštvo u Srbiji najnovijem laureatu Radovanoviću biće uručena 16. septembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine na otvaranju 23. Međunarodne tribine kompozitora.

Nagrada UKS "Stevan Mokranjac" dodeljuje se po dvadeseti put pod pokroviteljstvom ministarstva kulture i ona iznosi 500 000 dinara.

Stručni žiri UKS u sastavu kompozitor Miloš Zatkalik, predsednik, muzikolozi Zorica Premate i Sonja Marinković, kompozitori Tatjana Milošević i Milorad Marinković, od 62 kompozicije premijerno izvedene na domaćim i stranim podijumima u 2013. godini izdvojio je u najuži izbor za nagradu Mokranjac četiri kompozicije.

U užem izboru bio je Koncert za violončelo Đure Živkovića, Soneti za glas, violončelo, klavir i elektroniku Svetlane Savić, Fa-mi(ly) za klavir i gudače Milana Mihajlovića i Sideral za mešoviti hor, klavir i gudače Radovanovića.

U obrazloženju žirija ocenjeno je da muzičko stvaralaštvo Radovanovića, više od šest decenija prisutno u našoj sredini, jedan je od onih retkih visoko profesionalnih repera kojima se savremena srpska muzika i dan danas samerava sa svetskim umetničkim tokovima.

"Iz njegove kreativne laboratorije, u jedinstvenom prožimanju zvučne intuicije i besprekorne ekspertske kompozicione tehnike, izašlo je ostvarenje "Sideral" koje predstavlja jasan i lucidno zabeležen terenutak vrhunskog sažimanja sveg ogromnog Radovanovićevog iskustva, znanja, mudrosti i negovanog talenta", ocenio je žiri.

strana 1 od 39 idi na stranu