Nagrada "Stevan Mokranjac" Vladanu Radovanoviću

Kompozitor Vladan Radovanović dobitnik je ovogodišnje nagrade Udruženja kompozitora Srbije "Stevan Mokranjac", odlučio je stručni žiri UKS.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

14:35

Default images

Najprestižnija nagrada za kompozitorsko stvaralaštvo u Srbiji najnovijem laureatu Radovanoviću biće uručena 16. septembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine na otvaranju 23. Međunarodne tribine kompozitora.

Nagrada UKS "Stevan Mokranjac" dodeljuje se po dvadeseti put pod pokroviteljstvom ministarstva kulture i ona iznosi 500 000 dinara.

Stručni žiri UKS u sastavu kompozitor Miloš Zatkalik, predsednik, muzikolozi Zorica Premate i Sonja Marinković, kompozitori Tatjana Milošević i Milorad Marinković, od 62 kompozicije premijerno izvedene na domaćim i stranim podijumima u 2013. godini izdvojio je u najuži izbor za nagradu Mokranjac četiri kompozicije.

U užem izboru bio je Koncert za violončelo Đure Živkovića, Soneti za glas, violončelo, klavir i elektroniku Svetlane Savić, Fa-mi(ly) za klavir i gudače Milana Mihajlovića i Sideral za mešoviti hor, klavir i gudače Radovanovića.

U obrazloženju žirija ocenjeno je da muzičko stvaralaštvo Radovanovića, više od šest decenija prisutno u našoj sredini, jedan je od onih retkih visoko profesionalnih repera kojima se savremena srpska muzika i dan danas samerava sa svetskim umetničkim tokovima.

"Iz njegove kreativne laboratorije, u jedinstvenom prožimanju zvučne intuicije i besprekorne ekspertske kompozicione tehnike, izašlo je ostvarenje "Sideral" koje predstavlja jasan i lucidno zabeležen terenutak vrhunskog sažimanja sveg ogromnog Radovanovićevog iskustva, znanja, mudrosti i negovanog talenta", ocenio je žiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: