Mladi džezer iz Srbije objavio album u SAD

Mladi srpski džez pijanista Dimitrije Vasiljević koji živi i radi u Njujorku objavio je novi album "Metafora" u SAD i sada je dostupan u muzičkim i internet prodavnicama, saopštila je njujorška agencija LeitmotivArts, producent albuma.

Izvor: Tanjug
Podeli

Moderni džez album za solo klavir sa primesama klasične muzike i nijansom balkanske tradicije ima osam autorskih kompozicija, od kojih je sedam snimljeno i producirano u studiju Oktaven Audio u Njujorku, a numera "The Love Is Out There" je snimak sa nastupa na Montro džez festivalu gde je Vasiljević premijerno izveo.

Uvodna numera "Wardenclyffe" slika portret Nikole Tesle, kompozicija "Sacre-Coeur" evocira bat koraka na kaldrmi Pariza, "Ditto" i "Anima" su posvete kojima Vasiljević čežnjivo prikazuje kompleksnost ličnosti kojima su namenje.

Misteriozni "Ellipsis" i diskretni "Far" su kontrastnog raspoloženja a "Tronozhats", tradicionalna crnogorska hoklica sa tri noge, metaforično ukazuje na klavir, Vasiljevićeve korene i folklor koji nadahnjuju njegov muzički izraz, ocenio je producent u najavi.

Producent ističe da kroz široku paletu raspoloženja i boja, album donosi lirsku storiju o potrazi za unutrašnjim svetovima i njihovim emocionalnim vrhuncem koristeći snagu džeza na veoma ličan način.

Vasiljević je nagrađivani njujorški pijanista i kompozitor. Iz rodne Srbije, gde je kao član brojnih džez sastava nastupao širom Evrope. Diplomirao je na Berkli Koledžu i Njujorškom univerzitetu. Intenzivno nastupa u džez klubovima i prestižnim koncertnim dvoranama Njujorka, a uskoro započinje doktorske studije na odseku za džez Univerziteta Ilinois.

Muzika

Mišel Kamilo na 30. Beogradskom džez festivalu

Svečano zatvaranje jubilarnog Beogradskog džez festivala biće na istom mestu na kome je festival i počeo 1971. godine - u Domu sindikata a zatvoriće ga 27. oktobra jedan od najvećih pijanista latino džeza Mišel Kamilo (Michel Camilo) i njegov Trio.

Muzika petak 29.08. 18:58 Komentara: 2

Kako su strani mediji pisali o EXIT-u 2014

Ove godine za celokupnu EXIT avanturu akreditovan je rekordni broj od 1399 novinara iz celog sveta, od kojih su gotovo polovina bili stranci, koji su po dolasku kućama izveštavali o festivalu, Novom Sadu i Srbiji, ali i Sea Dance festivalu i provodu na Jazu.

Muzika petak 29.08. 14:55 Komentara: 7

"Provetravanje" stiže u Niš 6. septembra

Koncertna agencija Odličan Hrčak nastavlja koncertnu akciju Provetravanje, a ovog puta centar jednodnevnog muzičkog festivala je Niška tvrđava gde će u subotu, 6. septembra nastupiti Plejboj, Darkwood Dub, Obojeni Program i Kanda Kodža i Nebojša.

Muzika sreda 27.08. 11:48 Komentara: 1

Trijumfalni povratak Kraljice Kejt na scenu

Kejt Buš je sinoć savršeno iskombinovala svoje najbolje hitove sa dve vizuelno izvanredne interpretacije svoja dva konceptualna dela, oduševivši tako fanove koji su čekali 35 godina da se britanska muzičarka vrati na scenu.

Muzika sreda 27.08. 10:01 Komentara: 3
strana 1 od 39 idi na stranu