Mladi džezer iz Srbije objavio album u SAD

Mladi srpski džez pijanista Dimitrije Vasiljević koji živi i radi u Njujorku objavio je novi album "Metafora" u SAD i sada je dostupan u muzičkim i internet prodavnicama, saopštila je njujorška agencija LeitmotivArts, producent albuma.

Izvor: Tanjug
Podeli

Moderni džez album za solo klavir sa primesama klasične muzike i nijansom balkanske tradicije ima osam autorskih kompozicija, od kojih je sedam snimljeno i producirano u studiju Oktaven Audio u Njujorku, a numera "The Love Is Out There" je snimak sa nastupa na Montro džez festivalu gde je Vasiljević premijerno izveo.

Uvodna numera "Wardenclyffe" slika portret Nikole Tesle, kompozicija "Sacre-Coeur" evocira bat koraka na kaldrmi Pariza, "Ditto" i "Anima" su posvete kojima Vasiljević čežnjivo prikazuje kompleksnost ličnosti kojima su namenje.

Misteriozni "Ellipsis" i diskretni "Far" su kontrastnog raspoloženja a "Tronozhats", tradicionalna crnogorska hoklica sa tri noge, metaforično ukazuje na klavir, Vasiljevićeve korene i folklor koji nadahnjuju njegov muzički izraz, ocenio je producent u najavi.

Producent ističe da kroz široku paletu raspoloženja i boja, album donosi lirsku storiju o potrazi za unutrašnjim svetovima i njihovim emocionalnim vrhuncem koristeći snagu džeza na veoma ličan način.

Vasiljević je nagrađivani njujorški pijanista i kompozitor. Iz rodne Srbije, gde je kao član brojnih džez sastava nastupao širom Evrope. Diplomirao je na Berkli Koledžu i Njujorškom univerzitetu. Intenzivno nastupa u džez klubovima i prestižnim koncertnim dvoranama Njujorka, a uskoro započinje doktorske studije na odseku za džez Univerziteta Ilinois.

strana 1 od 39 idi na stranu