Mladi džezer iz Srbije objavio album u SAD

Mladi srpski džez pijanista Dimitrije Vasiljević koji živi i radi u Njujorku objavio je novi album "Metafora" u SAD i sada je dostupan u muzičkim i internet prodavnicama, saopštila je njujorška agencija LeitmotivArts, producent albuma.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 23.08.2014.

12:41

Default images

Moderni džez album za solo klavir sa primesama klasične muzike i nijansom balkanske tradicije ima osam autorskih kompozicija, od kojih je sedam snimljeno i producirano u studiju Oktaven Audio u Njujorku, a numera "The Love Is Out There" je snimak sa nastupa na Montro džez festivalu gde je Vasiljević premijerno izveo.

Uvodna numera "Wardenclyffe" slika portret Nikole Tesle, kompozicija "Sacre-Coeur" evocira bat koraka na kaldrmi Pariza, "Ditto" i "Anima" su posvete kojima Vasiljević čežnjivo prikazuje kompleksnost ličnosti kojima su namenje.

Misteriozni "Ellipsis" i diskretni "Far" su kontrastnog raspoloženja a "Tronozhats", tradicionalna crnogorska hoklica sa tri noge, metaforično ukazuje na klavir, Vasiljevićeve korene i folklor koji nadahnjuju njegov muzički izraz, ocenio je producent u najavi.

Producent ističe da kroz široku paletu raspoloženja i boja, album donosi lirsku storiju o potrazi za unutrašnjim svetovima i njihovim emocionalnim vrhuncem koristeći snagu džeza na veoma ličan način.

Vasiljević je nagrađivani njujorški pijanista i kompozitor. Iz rodne Srbije, gde je kao član brojnih džez sastava nastupao širom Evrope. Diplomirao je na Berkli Koledžu i Njujorškom univerzitetu. Intenzivno nastupa u džez klubovima i prestižnim koncertnim dvoranama Njujorka, a uskoro započinje doktorske studije na odseku za džez Univerziteta Ilinois.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: