Nišville predstavlja nove goste

Na ovogodišnjem Nišville jazz festival koji će se održati od 14. do 17. avgusta , nastupiće dva trija: iz Izraela i Brazila (koja predvode gitaristi Asaf Keati i Danijel Markes), kao i jedna velika postava koju čine slovenački vokalni kvartet Vox Arsana koji će nastupiti uz pratnju Big Benda DOM.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

20:58

Default images

Trio gitariste i kompozitora Asafa Keatia nastupiće u petak, 15. avgusta. Kehati, džez gitarista i kompozitor poreklom iz Izraela koji živi i radi u SAD, sarađivao je sa mnogim muzičarima svetske džez scene, među kojima su i Bili Hart, Viktor Luis, Simus Blejk, Džordž Garzone…

U pripremi je njegov treći studijski album, a prethodna dva albuma “View From My Window” i “Flowers and Other Stories” džez kritika je vrlo povoljno ocenila. Kehati je nastupao širom sveta, na prestižnim džez festivalima kao što su Washington DC Jazz Festival, Toronto Jazz Festival, MuzEnergo Jazz Festival… Sa njim u triju sviraju i Ehad Etun – kontrabas i Ronen Ajcik – bubnjevi.
Daniel Marques
Trio brazilskog virtouza na klasičnoj gitari Danijela Markesa nastupiće poslednjeg dana festival, u nedelju 17. avgusta i predstaviti karakterističan zvuk Brazila u kombinaciji sa snažnim autorskim izrazom i u autentičnom izvođenju.

Danijel Markes de Agiar studirao je gitaru kod najboljih brazilskih pedagoga, a svoj upečatljivi stil izgradio je na kombinaciji perfektne klasične tehnike i bogatstva brazilskog folklora i ritmova nastalih iz njega. U žiži Markesovog interesovanja pre svega jeste frevo muzika, koju i teorijski proučava.

Sarađivao je najvećim imenima brazilske muzike, a dobitnik je prestižne brazilske nagrade “Prêmio da Música Brasileira” za 2010.godinu, kao vođa orkestra Orquestra Frevo Diabo. Nastupao je ina koncertu povodom rođendana švedske princeze Viktorije 2008. godine.
Vox Arsana
Slovenački vokalni kvartet Vox Arsana i Big band DOM (Dobrepoljski Orkester Mladih) nastupiće u subotu, 16. avgusta. Vox Arsana jedan je od retkih, ali i ne samo zato - najuspešnijih mešovitih vokalnih sastava na Balkanu pa i u širim evropskim razmerama.

Nastali po ugledu na svetski poznate sastave (New York Voices, Manhattan Transfer i The Real Group) uspeli su da za relativno kratko vreme izgrade svoj stil zasnovan na kombinaciji savremenog gospela, popa i svinga a sve to začinjeno soulom, džez harmonijama ritmičnim polifonim pevanjem.
Big Band DOM
Jedno od najvećih priznanja im je i to što od prošle godine nastupaju pod patronatom renomiranog vokalnog sastava “New York Voices” – dobitnika Gremi nagrade. Osim u Sloveniji, nastupali su i u Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj i USA.

Članovi kvarteta su: Teja Letonja (sopran), Ana Delin (mecosopran), Mladen Delin (tenor) i Samo Ivačič (baritone). Vox Arsana trenutno priprema svoj prvi album, koji će snimiti u saradnji sa big bendom RTV Slovenije, a na Nišvillu se predstavljaju u pratnji svojih čestih saradnika, mladog Big Banda DOM.

Big Band DOM (Dobrepoljski orkester mladih) je slovenački big bend koji iza sebe ima dva albuma: “Doin' Basie's Thing” (2008) i “Moj Piran” (2009). Umetnički vođa benda je Braco J. Doblekar, koji će, kao jedan od originalnih članova supergrupe September, takođe nastupiti na ovogodišnjem Nišville festivalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: