Prolećni koncert tri hora 3. maja u Sinagogi

U subotu, 3. maja, u novosadskoj Sinagogi održaće se Prolećni koncert na kome će nastupiti tri hora. Glavni nosioci programa biće University of Manitoba Singers (Vinipeg, Kanada) pod rukovodstvom Dr Elroja Frizena, Revoice International Vocal Ensemble (24 pevača iz 10 evropskih zemalja), a kao gost, a istovremeno i domaćin koncerta, nastupiće Novosadski kamerni hor koji uspešno vodi Mr Božidar Crnjanski.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

10:25

Default images

Na programu će se naći dela kompozitora različitih stilova i epoha (od Tomasa Morlija preko Stevana Stojanovića Mokranjca do Erika Vitakera), koja su većinom inspirisana upravo prolećem. Organizator koncerta je Muzička omladina Novog Sada, a realizaciju je pomogla Jevrejska opština Novog Sada. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Kamerni hor University of Manitoba Singers (Vinipeg, Kanada) proslavljeni kanadski ansambl, poznat je po svojim "inovativnim i energičnim" nastupima. Na njihovom bogatom repertoaru nalaze se kompozicije autora XX I XXI veka, kao što su Arvo Pert, Gija Kančeli, Alfred Šnitke, ali i remek-dela tradicionalnog horskog stvaralaštva poput Bahovog Božićnog oratorijuma, Mocartovog Rekvijema, Karmine Burane Karla Orfa itd. U toku svog dugogodisnjeg postojanja hor je nastupao sa vodećim profesionalnim ansamblima, kao što su Hilliard Ensemble, Winnipeg Symphony Orchestra, Penderecki String Quartet, Manitoba Chamber Orchestra, Latvijski radio hor.

Dr Elroj Frizen (Elroy Friesen), dirigent i umetnički rukovodilac hora, zaposlen je kao vanredni profesor i šef Katedre za horske studije Univerziteta Manitoba. Diriguje brojnim uspešnim horovima – University of Manitoba Singers, University of Manitoba Women’s Chorus, Cantata Singers. Često nastupa kao gostujući dirigent širom Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Severne Evrope, a takođe kao član žirija na takmičenjima.

Internacionalni vokalni ansambl Revoice svoje postojanje u velikoj meri duguje Eurohoru (EuroChoir), projektu Evropske horske asocijacije Europa Cantat, koji jednom godišnje, svaki put u drugom evropskom gradu, okuplja talentovane mlade pevače na jednonedeljnu horsku radionicu. U želji da nastave zajedničko muziciranje i prodube prijateljstvo, učesnici Eurohora 2013, održanog u Pečuju, osnovali su sopstveni ansambl.

Revoice nema stalno boravište, pa tako nakon prvog okupljanja i prvog uspešnog koncerta u Barseloni (januara 2014), ansambl dolazi u Novi Sad. Do kraja godine u planu su posete Nemačkoj i Belgiji. Jezgro vokalnog ansambla Revoice čine učesnici Eurohora, ali se sastav hora proširuje uključivanjem pevača iz sredina u kojima hor gostuje.
Sa horom radi nekoliko dirigenata, mladih i perspektivnih profesionalaca, koji su istovremeno i članovi Eurohora. U Novom Sadu će ansamblom Revoice dirigovati: Lucia Berešova (Slovačka/Španija), Xavier Garcia Cardona (Španija), Marko Škorin (Hrvatska/Austrija), Balazs Porcsalmy (Mađarska) i Taum Karni (Izrael).

Novosadski kamerni hor pod ovim imenom radi od 2013. godine, a do tada je delovao u okviru KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada. Nastupao je na svim značajnijim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima i osvojio veliki broj nagrada i društvenih priznanja na takmičenjima u zemlji – pet uzastopno osvojenih zlatnih plaketa u Rumi (2003, 2005, 2007, 2009. i 2011) i prvo mesto Nišu (2008), kao i na takmičenjima u inostranstvu: Grčka (2004), Bugarska (2004), Italija (2005, 2011), Španija (2012) i dr.

Današnja generacija ansambla broji 40 pevača, koje je dirigent Božidar Crnjanski 2002. godine okupio sa ciljem unapređenja horske muzike u našoj kulturnoj sredini kroz negovanje raznovrsnog repertoara uz visoke izvođačke zahteve.

Mr Božidar Crnjanski, diplomirao na Odseku za muzičku pedagogiju, magistrirao Horsko dirigovanje na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Od 1997. peva i diriguje muškim oktetom Sv. Serafim Sarovski u Zrenjaninu. Na mesto dirigenta hora KUD "Svetozar Marković" dolazi 2002. Godine. Osnivač je i umetnički rukovodilac Novosadskog kamernog hora. Predstavnik je Akademije umetnosti na majstorskim kursevima horskog dirigovanja u Dubrovniku (2005) i Ljubljani (2007) i jedini dirigent iz Srbije koji je sarađivao sa Eurohorom (2010).

Dobitnik je nagrada najbolji dirigent na 1. međunarodnom horskom festivalu u Sofiji 2004, kao i na Festivalu muzičkih društava Vojvodine u Rumi 2009. i 2011. godine. Od 2010. član je domaćih i najprestižnijih internacionalnih horskih žirija. Zaposlen je kao docent na Katedri za dirigovanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: