Darkwood Dub i E-Play u Pančevu 5. aprila

U subotu 5. aprila u 21 čas pred publikom u novoj dvorani “Apolo” u Pančevu nastupiće Darkwood Dub u svom najboljem izdanju, uz osveženi koncertni repertoar i sjajni elektro-rok sastav E-Play, koji će na ovom koncertu promovisati novi album “Obični ljudi”.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

10:09

Default images

Ulaznice za koncert mogu se naći u pretprodaji po ceni od 400 dinara, na biletarnici dvorane „Apolo“. Na dan koncerta, cena ulaznice biće 600 dinara. Radno vreme biletarnice: od 12 do 18 časova. U prilogu saopštenje i fotografija.

Ispraćamo zimu, dočekujemo proleće i zajedno odbrojavamo dane do otvaranja letnje scene uz: Darkwood Dub & Е-Play!

Ulaznice za koncert mogu se naći u pretprodaji po ceni od 400 dinara, na biletarnici dvorane „Apolo“. Na dan koncerta, cena ulaznice biće 600 dinara. Radno vreme biletarnice: od 12 do 18 časova.

Darkwood Dub je oformljen 1988. godine u Beogradu. Tokom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentisao, fuzionišući rege i dab sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima. Do izdanja prvog albuma Paramparčad (Take it or leave it, 1994), Darkwood Dub je postao najpopularniji andergraund bend u Beogradu, svirajući prepune koncerte pred fanatičnim obožavateljima čiji je broj često prelazio 1000, uprkos minimalnom prisustvu grupe na srpskim radio i TV stanicama. Drugi album U nedogled (B92, 1996) doneo je dalji razvoj u kombinovanju različitih muzičkih struktura, kao i aktuelnih žanrova u plesnoj muzici, i po prvi put uključuje savremene muzičke tehnologije koje od tog trenutka postaju integralni deo zvuka benda. Album je proglašen za najbolji album 1996. godine od gotovo svih muzičkih kritičara. Album je po prvi put pratila turneja po Srbiji.

1997. godine Darkwood Dub pravi muziku za pozorišnu predstavu Trainspotting, u režiji Đorđa Marjanovića, koja se, zajedno sa nekoliko remiksa pesama grupe od strane različitih autora plesne muzike, pojavljuje na izdanju Darkwood Dub (B92, 1997). Muzika sa ovog izdanja ima izrazito plesni karakter, pod uticajem tada svežeg drum ‘n’ bass pravca.

Naredni album grupe Elektropionir (B92, 1999), lansirao je favorite beogradske alternative u mejnstrim, sa čak četiri veoma uspešna singla. Tokom naredne dve godine, bend je intenzivno svirao po Srbiji, ali i po svim zemljama bivše Jugoslavije, istovremeno oformljujući sopstveni tonski studio pod imenom Elektropionir, u kojem od tog trenutka Darkwood Dub snima sve svoje naredne albume.

Život počinje u tridesetoj (B92), album grupe objavljen 2002, bio je najprodavanji album godine, a ujedno je bio proglašen i za najbolji album godine od strane muzičke kritike. Turneja koja je usledila bila je do tada najekstenzivnija u istoriji grupe i obuhvatila je preko 20 gradova u Srbiji, i mnoštvo gradova u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

2004. godine izlazi album O danima (B92), posle kojeg sledi još jedna uspešna turneja po zemljama bivše Jugoslavije, Švajcarskoj, Austriji i Holandiji.

Naredne četiri godine Darkwood Dub je proveo svirajući koncerte, pišući muziku za različite pozorišne predstave, javne događaje i video radove.

Nakon rekonstrukcije studija Elektropionir, bend je 10. novembra 2008. objavio sedmi album pod nazivom Jedinstvo (B92).

Od 31. decembra 2008. grupi se kao stalni član pridružuje cenjeni i proslavljeni klavijaturista Vasil Hadžimanov. Tokom 2009. i 2010, promovišući album “Jedinstvo”, Darkwood Dub je nastupao u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, i završio snimanje novog albuma “Vidimo se” koji je objavljen u julu 2011. Pilot singl na kojem gostuje legendarna diva Bisera Veletalnić objavljen je u aprilu iste godine. E-PLAY su: Biljana Todorovski, Maja Cvetković, Danilo Nikodinovski i Goran Ljuboja Trut.

Pre deset godina E-Play su debitovali na Urban Demo Festu , pobeda im je omogućila snimanje prvog albuma. Vrstu dinamike i fuzije mnogih uticaja savremene muzike nagovestio je singl "Zašto?". Izrazito energičan bas, vrišteće gitare, vrtoglavi efekti i bubanj u užasnoj žurbi prožimaju Biljanin znatno sporiji vokal. Nešto kasnije spot je i vizuelno, slično doživeo reditelj Milorad Milinković. U relativno širem vremenskom periodu usledio je debi album sa još nekoliko spotova/singlova koji su ga promovisali: "Pop", "Prvi pogled tvoj" (iskorišćen za film "Munje"), "Better Than You". Nakon iznenadnog poziva da nastupe u Bolonji (Italija) tokom festivala posvećenog našem gradu (BeoFest), pesma "Echo Tone" biva logičan izbor za zatvaranje kruga vezanog za ovo izdanje. Vrlo suptilnu i nežnu pesmu koja odiše atmosferom džez sešna, prate video snimci nastali tokom boravka u Italiji.

Kako je ceo proces oko promocije albuma bio prepušten upravo njima, E-Play preuzimaju stvari u svoje ruke rešeni da istraju u postavljanju benda u stabilne umetničke i profesionalne okvire.

Personalne izmene u bendu (dolazak Damjana Dašića - bubanj i Marka Milivojevića - groove box), učinile su da drugi album nazvan "Crime" iz 2005. godine zvuči kompaktnije, ali i kompleksnije. Činile su ga pesme bogate plesnim momentima i munjevitim transformacijama ritma. "In The Middle", "Prava stvar" ili "Wanted" kombinuju više takvih momenata prateći razvoj pesme i dinamiku teksta. E-Play pokušavaju da razbiju klasičnu formu pesme na nekoliko celina, ne držeći se strofa-refren forme. S toga imate utisak da je svaka ponovljena fraza tekstualno i muzički nova. Takve su numere "One Again" ili "Wish". Osveženje u vidu groove boxa doprinosi bogadstvu ploče "Crime", dajući joj potrebnu širinu, adekvatno upotpunjujući atmosferu raznolikim zvucima.

Izlazak trećeg albuma najavili su spot (reditelja Marka Sovilja) i singl za pesmu "Sramota". Potom, pod okriljem Exit-ovog filmskog festivala Cinema City, izlazi treći album spektakularnog naziva "Drago mi je da smo se upoznali".

Treći album E-Playa je pronašao savršenu meru u izrazu i ovoga puta nadahnuto isproduciran od strane Nikole Vranjkovića. Bend zvuči rasterećenije, a minimalistički tekstovi sasvim su dovoljni da upotpune soničnost često psihodeličnih gitara u pozadini, na momente ekstremnijih ritam sekcija uz neizbežan elektronski "patos". Od gostiju tu su Aleksandar Petrović-Alek iz Eyesburna koji je odsvirao bubanj u dve pesme ("Loš dan", "Bez reči"), Bane (Sunshine) gostuje u pesmi "Vremeplov" i Dejan Hasečić na klavijaturama. Ploču "Drago mi je da smo se upoznali" pratiće nekolicina remiksa koji će se prvenstveno naći ovde na sajtu benda, onaj Marka Nastića za pesmu "Too Late" zastupljen je kao bonus na disku. Album će svakako zadovoljiti kako ljubitelje, tako i one koji su taman osetili zasićenje.

Tokom 2011. godine bendu se pridružuje bubnjar Goran Ljuboja poznatiji kao Trut. Bend je krajem 2012. godine objavio singl “Hiljadu ljudi” i tom pesmom najavio pravac u kome će se kretati njihov četvrti album “Obični ljudi”. Nakon toga usledili su singlovi “Iluzija” sa Matijom Dedićem, “Ljubica” i “Divan dan”. Od sastava E-play se sve očekivalo samo ne upliv u jazz. Međutim, uz gostovanje Matije Dedića, oni su pokazali da mogu na vrlo zanimljiv način da spoje dve vrlo različite stvari. Na celom albumu Majine unikatne bas deonice ovoga puta je ispratio dobro poznati bubnjar Trut koji se na ovoj ploči prvi put oprobao u nekim novim ritmovim, dok je za gitare zadužen Danilo Nikodinovski.

Karte za sve programe Doma omladine možete kupiti na biletarnici dvorane „Apolo“. Radno vreme biletarnice je od 12h do 18h, subotom od 14h do 18h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: