Samo budi jednostavan: Balkan u čast Moline

Povodom godišnjice smrti američkog muzičara Džejsona Moline 16. marta objavljena je kompilacija „Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan​/​Just Be Simple“ kojom muzičari našeg regiona odaju počast rok pesniku.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Utorak, 18.03.2014.

13:43

Default images

Na inicijativu Pop depresije, koja je organizovala koncert sastava Magnolia Electric Co i tako dovela Džejsona Molinu u Beograd 2005. godine, krajem septembra 2013. upućen je poziv svima koje je Molina na bilo koji način inspirisao.

Prvi deo rezultata akcije „Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan​/​Just Be Simple“ objavljen je 16. marta u vidu kompilacije od deset pesama koje su dostupne za besplatno digitalno preuzimanje. Spisak pesama, uobličen dizajnom Andreja Dolinke, predvodi „Just Be Simple“, koju je Molina izvodio sa sastavom Songs: Ohia, a koju su za ovu priliku obradili članovi beogradskog sastava Went.

„Džejson Molina je jedan od ljudi koji su izvršili najveći uticaj na mene, kao i na ostale članove grupe Went“, kaže za B92 Dušan Filimonović. „Jednostavnost njegove muzike, uz ogoljenost emocija koju nose njegovi stihovi, ima neku sirovu lepotu koja mi se urezala od prvih slušanja i brzo postala deo saundtreka mog života.“

Filimonović se i dalje dobro seća dana kada je čuo vest o smrti Moline. „Osetio sam veliku prazninu, kao da sam izgubio prijatelja. Nikada pre toga nisam ni pokušao da sviram neku njegovu pesmu, možda zbog nekog strahopoštovanja, ali tog dana to je bila jedina stvar koju sam mogao da uradim kako bih mu odao počast. Dugo nisam mogao da pustim njegove albume, svaki put kada bih mu čuo glas, teret svega toga postao bi preveliki. Nekada prosto treba vremena da se stvari slegnu...“

Ipak, odavanje počasti u vidu obrada okupljenih na jedinstvenoj kompilaciji Filimonoviću je zvučalo kao dobra ideja. Međutim, izabrati jednu pesmu iz Molininog muzičkog bukvara nije bilo lako.

„Mogli smo da uradimo i ceo album i opet bi taj izbor bio komplikovan. Na kraju je došao intuitivno, bez nekog posebnog razloga, vise zbog osećanja. Jednu noć sam pustio jedan od omiljenih albuma, ako moram da biram, ’Didn't it rain’ i shvatio da je ona težina nestala. Ostao je njegov glas i nebrojeno stihova koji su mi olakšavali teške trenutke u životu. Prijatelj kog nikada neću upoznati, ali će uvek biti tu za mene. Filimonović takođe smatra da je ova kompilacija jedan od odličnih načina da i oni koji se još nisu upoznali sa muzikom Džejsona Moline to učine sada, i otkriju lepotu koju krije njegova muzika. Takav je slučaj bio i sa Anom Ćurčin, čija se obrada pesme „Hold on Magnolia“ našla na albumu. U razgovoru za B92 ona priznaje da ranije nije bila upoznata sa onim što je Molina ostavio za sobom.

„Poziv Pop depresije me je uveo u njegov rad koji je zaista dubok i divan“, priznaje Ana Ćurčin. „Naišla sam na neko akustično izvođenje pesme ’Hold on Magnolia’, iako je ta pesma rađena pod drugim 'brendom', Magnolia Electric Co. Međutim, mene je baš to izvođenje u svojoj jednostavnosti, iskrenosti i jačini privuklo da obradim pesmu.“

Ana Ćurčin je ovoga puta priredila intimnu verziju pesme „Hold on Magnolia“, izvedenu uz klavir.

„Ta pesma je i oproštaj i vapaj. I nežna... I pogled na sebe i dijalog. I ljubavna... I ne znam, verovatno je ta emocija prosto zarazna. Slušajući više verzija te pesme dopadalo mi se ponešto u svakoj. U full bend verziji dopao mi se klavir koji iz pozadine strpljivo i nežno prati vokal i to me je navelo da probam da je otpevam na taj način“, navodi ona.

Proslava u čast Džejsona Moline organizovana je i 16. marta u Zagrebu, a među izvođačima koji su te večeri u klubu „Močvara“ svirali Molinine pesme bila je i Ivana Lulić. Ona je svoj doprinos akciji „Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan​/​Just Be Simple“ dala obradom pesme „Lioness“. Zanimljivo je da i ona stidljivo priznaje da nije bila upoznata sa Molininom muzikom.

„Nisam sigurna trebam li ovo uopće govoriti, no neka“, otkriva ona za B92. „Uopće nisam bila upoznata sa glazbom Džejsona Moline sve dok nisam od Pop depresije saznala za projekt koji pripremaju. Budući da sam svirala obrade prije nego sam započela sa autorskom glazbom u svom bendu Auguste, sudjelovanje u ovom projektu činilo mi se kao izazov.“ Prema njenom mišljenju, obrade su najkvalitetnije kada se naprave u sopstvenom, ličnom stilu, bez oponašanjja originala.

„Upravo ta činjenica što nisam toliko upoznata sa glazbom Džejsona Moline, išla mi je u prilog. ’Lioness’ je bila prva u nizu pjesama koja me očarala na prvo slušanje i odmah mi se u glavi pojavio aranžman u kojem bih je mogla izvesti“, kaže Lulićeva i dodaje da je najveći kompliment dobila kada joj je osoba koja je poznavala Molinu rekla da bi i on bio ponosan da čuje tu verziju pesme. „Kasnije sam slušala mnogo više njegovih stvari i shvatila kakav je bio majstor i koliko je zapravo znao puno toga izreći sa vrlo malo riječi, ali dovoljno jakih da budu nit vodilja.“

Sa Ivanom Lulić u Zagrebu su nastupali i Benchwarmers, Elephant and the Moon, Zvonka Obajdin i Srđan Arbutina.

„Zaista je bilo prekrasno slušati njegove pjesme kako izlaze kroz sve ove izvođače i dobivaju još neku veću dimenziju. Uz ’Lioness’ sam izvela i ’Heart My Heart’ koju ću prvom prilikom snimiti u studiju i staviti na Auguste repertoar“, priča Lulićeva.

Drugi deo akcije „Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan​/​Just Be Simple“ ugledaće svetlost dana 19. aprila, kada će za Dan prodavnice ploča (Record Store Day) biti objavljeno ograničeno izdanje diska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: