Sopran Jelena Banković u “Gvarneriusu“

Mlada nada srpske operske scene, sopran Jelena Banković nastupiće u petak, 1.novembra u "Gvarneriusu" u okviru ciklusa koncerata "FMU i Gvarnerius nagrađuju" koji predstavlja najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.10.2013.

19:24

Default images

Kako je najavio Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Gvarnerius", jedna od najperspektivnijih mladih srpskih operskih umetnica, koncertnu scenu Gvarneriusa podeliće sa višestruko nagrađivanim mladim pijanistom, Hrvojem Ivovićem.

Gost koncerta biće takođe nagrađivani mladi umetnik, tenor Nenad Čiča. Na programu će biti pesme i arije Franca Šuberta, Franca Lista, Žorža Bizea, Vinćenca Belinija i Karla Marije fon Vebera.

Ulaz na koncert mlade nade oprerske scene soprana Banković, dobitnice brojnih nagrada i stipendija u Srbiji i inostranstvu, je slobodan.

Banković je nekoliko puta proglašavana za najboljeg studenta Odseka za solo pevanje na FMU, a Rekotrat Univerziteta umetnosti u Beogradu joj je 2012. godine dodelio i nagradu za Studenta generacije.

Perspektivna mlada srpska umetnica Banković diplomirala je na odseku za klavir FMU u klasi Aleksandra Serdara a uporedo sa studijama klavira, započela je školovanje i na Odseku za Solo-pevanje, u klasi Anete Ilić, gde je diplomirala 2012. godine.

Trenutno je na Master studijama na Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste) u Berlinu, u klasi Petera Mausa.

Među nagradama ove mlade umetnice izdvajaju se prva nagrada na Internacionalnom takmičenju lirskih glasova "Giacomo Lauri Volpi“ u Italiji prošle godine kada joj je nagradu uručila slavna primadona, mecosopran Tereza Berganca, kao predsednik žirija.

Prve nagrade osvajala je na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara ''Petar Konjović'', na Međunarodnom takmičenju ''''Bruna Špiler'''', pobednica je i takmičenja ''''Nikola Cvejić'''', gde je dobila i Nagradu za najboljeg soprana iz fonda Biserke Cvejić.

Banković se uspešno bavi i komponovanjem, a pisala je muziku za serijal ''Zaboravljeni umovi Srbije'', emitovanu na Prvom programu RTS-a.

Prošlog leta nastupila je u glavnoj ulozi u Šubertovoj operi ''Prijatelji iz Salamanake'', u okviru festivala Oper Oder-Spree u Nemačkoj, uz 14 izvođenja opere širom brandenburške regije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: