"Merkjuri nagrada" u rukama Džejmsa Blejka

Pevač, kompozitor i tekstopisac Džejms Blejk ovogodišnji je dobitnik prestižne engleske "Merkjuri" nagrade za album "Overgrown", koja mu je uručena juče na ceremoniji u Londonu.

Kultura

Izvor: Izvor: Rolling Stone, NME

Četvrtak, 31.10.2013.

13:50

Default images

Nagrada za najbolji album Blejku obezbeđuje i novčani iznos od 20.000 engleskih funti, a na samoj dodeli juče je uživo izveo pesmu "Retrograde". Zanimljivo je da je u jednom trenutku u toku događaja bio pogrešno najavljen kao Džejms Blant.

"Merkjuri" nagrada se dodeljuje godišnje za najbolji britanski ili irski album, a pobednika bira žiri sastavljen od muzičkih kritičara i ljudi angažovanih u muzičkoj industriji. Žiri je uži spisak kandidata za nagradu objavio u septembru i na njoj su se između ostalih nalazili albumi bendova Arctic Monkeys, Disclosure, Foals, Villagers, Savages, kao i Dejvida Bouvija, Džona Hopkinsa, Džejka Baga, Lore Marling, Lore Mvule, Rudimantala i Džejmsa Blejka.

Džejmsu Blejku je ovo drugi album u karijeri, a nakon što mu je dodeljena nagrada kratko se zahvalio svojim roditeljima koji su mu pomogli da shvati "zašto je važno biti samostalan". Tako se mladi izvođač našao u društvu Badly Drawn Boy, Primal Scream, Elbow, Ms Dynamite, Roni Sizea, Antony & The Johnsons, Speech Debelle i Alt-J, koji su prethodni dobitnici ove nagrade.

Za većinu upućenih u dešavanja oko Merkjuri nagarde ova Blejkova pobeda nije iznenađenje, jer je se njegov album "Overgrown" od samog objavljivanja uvek pominjao kao najozbiljniji kandidat, a razlog za to može biti i u respektabilnim gostima koji su albumu doneli nešto od svoje "magije": Brajana Ina koji je producirao pesmu "Digital Lion" i "Take a Fall for Me" na kojoj se pojavljuje RZA iz sastava Wu-Tang Clan.

Na samoj svečanosti nastupli su i svi ostali kandidati za nagradu osim Dejvida Bouvija koji je odlučio da se ne pojavi, ali je umesto njegovog živog nastupa emitovan video spot za pesmu "Love Is Lost" sa njegovog nominovanog albuma "The Next Day". Interesantan podatak, koji je naveden u vezi sa njegovim snimanjem, je da je koštao ukupno 13 dolara za pravljenje lutaka koje se u njemu pojavljuju.

Prošle godine, nagradu je osvojio album "An Awesome Wave" grupe Alt-J, 2011. godine je nagradu osvojila PJ Harvey za album "Let England Shake", a 2010. godine bend The xx za album "xx".

Kompletan spisak svih dobitnika "Merkjuri" nagrade.

1992. Primal Scream "Screamadelica"
1993. Suede "Suede"
1994. M People "Elegant Slumming"
1995. Portishead "Dummy"
1996. Pulp "Different Class"
1997. Roni Size/Reprazent "New Forms"
1999. Talvin Singh "Ok"
2000. Badly Drawn Boy "The Hour of Bewilderbeast"
2001. PJ Harvey "Stories from the City, Stories from the Sea"
2002. Ms. Dynamite "A Little Deeper"
2003. Dizzee Rascal "Boy in da Corner"
2004. Franz Ferdinand "Franz Ferdinand"
2005. Antony and the Johnsons "I Am a Bird Now"
2006. Arctic Monkeys "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not"
2007. Klaxons "Myths of the Near Future"
2008. Elbow "The Seldom Seen Kid"
2009. Speech Debelle "Speech Therapy"
2010. The xx "xx"
2011. PJ Harvey "Let England Shake"
2012. Alt-J "An Awesome Wave"
2013. James Blake "Overgrown"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: