Počinju 48. Mokranjčevi dani u Negotinu

Tradicionalnim polaganjem cveća na spomenik Stevana Stojanovića Mokranjca večeras će u Negotinu svečano biti otvorena ovogodišnja muzička svetkovina u čast jednog od najznačajnijih i najpoznatijih srpskih kompozitora, 48.Mokranjčevi dani.

Izvor: Tanjug
Podeli

Besedu koju na svečanom otvaranju govori neko od najuglednijih kulturnih poslenika u Srbiji, kazivaće ugledni srpski književnik i prevodilac Adam Puslojić čije su pesme prevođene u brojnim zemljama, počasni građanin mnogih gradova između ostalih i Negotina u čijoj je blizini rođen.

Pozdravnu reč uputiće domaćin manifestacije predsednik opštine Negotin Milan Uruković a u ime ministarstva kulture i informisanja učesnike i posetioce 48.Mokranjčevih dana pozdraviće pomoćnica ministra Ana Vučetić.

Na svečanom otvaranju 48.Mokranjčevih dana osam horova združeno će izvesti šestu Rukovet Mokranjca koju je posvetio Hajduk Veljku.

Selektor festivala Branka Radović ovogodišnji festival osmislila je da ide u susret velikim godišnjicama naredne godine: sto godina od smrti Mokranjca i 50 godina postojanja festivala u njegovu čast.

"Festival će se odvijati i u znaku velikih jubijela 200 godišnjice rođenja Petra Petrovića Njegoša i 200. godišnjice od pogibije Hajduk Veljka a kao i prethodnih godina, najveća pažnja publike usmerena je na natpevavanje horova, izabrali smo istaknute domaće i strane ansambe ali smo i dali šansu neafirmisanom horu iz Lučana", kazala je Radović.

Nakon svečanog otvaranja uslediće natpevavanje horova na kome će učestvovati horovi iz Makedonije, Italije, Republike Srpske i Srbije.

Žiri natpevavanja ove godine radiće u sastavu: muzikolog i selektor Mokranjčevih dana Radović, dekan i profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu dr Suzana Kostić i muzikolog i novinar Maja Čolaković Vasić.

Mokranjčevu duhovnu i svetovnu muziku na ovogodišnjem festivalu izvodiće renomirani umetnici Divna Ljubojević i hor Melodi, operska pevačica Jadranka Jovanović i pijanista Nikola Rackov.

Pobednici prošlogodišnjeg natpevavanja hor Gortinija iz Makedonije imaće celovečernji kocnert a publiku će obradovati i folklorni nastup KUD "Abrašević".

Direktor Mokranjčevih dana Milan Radosavljević najavio je i bogat prateći program, književne večeri, naučne tribine a biće otvorene i tri izložbe: izložba slika Željka Ðurovića iz Beograda, izložba skulptura iz kolekcija porodica Todorović i Tomčić "Od Dekirika do Meštrovića“ i izložba radova učesnika Likovne kolonije u Negotinu pod nazivom "Eho muzike".

Biće održano i književno veče "Pesnici Krajinskog kruga Veljku", izveden pozorišni igrokaz "Žitije Hajduk Veljka Petrovića" i popularni mjuzikl "Zona Zamfirova" za koji vlada veliko interesovanje publike.

Festival u čast najpoznatijeg i u svetu najizvođenjeg srpskog kompozitora Mokranjca podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo finasija - sektor za tiruzam i lokalna samouprava.

Već šest godina zaredom, Kompanija "Dunav osiguranje" pokrovitelj je festivala "Mokranjčevi dani", jedne od najstarijih i najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji.

Muzika

Zvuci filharmonije na visokim potpeticama

Beogradska filharmonija otvorila je u prepunoj Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine novi ciklus koncerata koji je posvetila ženama dirigentima, ciklus atraktivnog naziva "Na visokim potpeticama" sa prvom damom na dirigentskom podijumu, Anu Tali iz Estonije uz svečani zvuk fanfara sa balkona.

Muzika petak 27.09. 21:46 Komentara: 0

Sabrana dela Boba Dilana – prvi deo

Pola veka karijere Boba Dilana, uključujući 35 studijskih albuma i brojne druge muzičke poslastice, naći će se 5. novembra na specijalnom boks setu “Bob Dylan Complete Album Collection: Vol. 1".

Muzika petak 27.09. 10:09 Komentara: 1
strana 1 od 48 idi na stranu