Piter Gebrijel 5. oktobra u Kombank Areni

Svetska pop legenda, autor hita “Sledgehammer” koji je ušao u istoriju kao najizvođeniji video svih vremena, Piter Gebrijel (Peter Gabriel), nastupiće u Kombank Areni, 5. oktobra.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2013.

11:19

Default images

Organizator koncerta, svetska produkcija Live Nation, premešta nastup Pitera Gebrijela iz Zagreba u Beograd.

Nakon nedavnog objavljivanja reizdanja albuma "So" hvaljenog od publike i kritike, kao i nakon uspešnih nastupa po Severnoj Americi, Piter Gebrijel spreman je da turneju “Back To Front” donese i u Evropu. Gabriel će u Kombank Areni nastupiti sa originalnom postavkom svog “So” benda, daće presek najboljih delova svoje karijere kao i izvesti sve pesme sa albuma “So”.

Objavljen 1986.g. "So" je postao jedan od albuma koji je obeležio muzičku eru i osvojio niz međunarodnih priznanja. Samo u SAD-u, album je prodat u 5 miliona primeraka i doneo veliki hit 'Sledgehammer' koji je i dan danas najizvođeniji video u istoriji emitovanja MTV-programa. Samo godinu dana pre toga, kada je Peter u februaru 1985. godine počeo da radi na ovom albumu, petom u njegovoj karijeri, nije ni slutio koliki će eksplozivan i trajan uticaj ostaviti na pop muziku.

Album "So" obiluje hitovima kao što su 'In Your Eyes' pesma koja je obeležila film Cameron Crowea 'Say Anything', nezaboravan duet sa Kate Bush 'Don't Give Up' kao i saradnjom sa nizom uglednih muzičara kao što su Lori Anderson, Stewart Copeland, Daniel Lanois, Jim Kerr, Bill Laswell i Nile Rodgers.

Opisujući stvaranje albuma na svojoj web stranici Gabriel je izjavio:

"Mislim da smo znali i tada da je album odličan. Nisam bio nepoznat umetnik, iza mene su bili hitovi poput Shock The Monkey, Games Without Frontiers i Solsbury Hill, ali nakon svakog hita namerno bih se povukao u senku. 'So' je označio kraj ideje da budem neki tip kultnog umetnika sa ivice muzičkih krugova, pogotovo u Americi. Više nije bilo opcije da zasijam pa da se odmah sakrijem u senci."

Jubilej od 25 godina od izdanja albuma “So” pruža mogućnost publici da istraži kako je album nastao, životne priče koje se kriju iza svake pesme, uvidi kako su pesme sa godinama sazrevale i evoluirale a sve to u izvanrednom nastupu uživo.

"Vreme ostavlja neizbrisiv pečat na svemu. Kada se okrenete unazad više ne možete proživeti prošlost, ali možete kružiti oko nje, otvarati stare uspomene i povremeno uhvatiti miris nekog mesta gde ste živeli." (Piter Gebrijel)
"Back To Front" turneja startovala je u Americi početkom 2012. godine i dobila fantastične kritike i od fanova i od muzičara. Piter Gebrijel ponovno je okupio staru postavku benda tako da će uz njega na turneji nastupati; čarobnjak na basu Tony Levin, gitarista David Rhodes, klavijaturista David Sancious i bubnjar Manu Katche.

"Bilo je vrlo čudno a tako poznato, kada smo se ponovno okupili. Zanimljivo je kako se odnosi samo nastavljaju, bez obzira koliko je vremena prošlo, jedino se čini da smo sada malo mudriji. Ali ne bih se ni u to kladio." - izjavio je Piter Gebrijel

Piter Gebrijel je engleski muzičar, pevač i tekstopisac koji se proslavio kao flautista i pevač u popularnom progresivnom rok bendu Genesis. Posle odlaska iz Genesisa 1975. godine, razvio je uspešnu solo karijeru objavivši sedam studijskih albuma, muziku za filmove “Birdy”, ‘The Last Temptation of Christ’ i ‘Rabbit Proof Fence’ kao i kompilacije i albume uživo.

Njegova obilna muzička karijera nagrađena je sa više Grammy priznanja a odgovoran je i za osnivanje svetskog WOMAD festivala. Za vreme svoje karijere osvojio je 3 Brit Awards, 6 Grammya i 13 MTV nagrada za najbolje video spotove. Na 57. godišnjoj BMI (Broadcast Music, Inc) ceremoniji u Londonu nagrađen je priznanjem za uticaj na generacije muzičkih umetnika. Dobitnik je i Polar Music Prize 2009. godine a 2010.g. je kao član Genesisa ušao u Rock and Roll Hall of Fame.

Piter Gebrijel je i jedan od osnivača organizacije za ljudska prava Witness.org 1989. godine a zatim, 2007. godine zajedno sa Sir Richard Bransonom osnovao je Elders.org koju je otvorio Nelson Mandela. Prestižnim priznanjem Man of Peace koju dodeljuju The Nobel Peace Laureates, nagrađen je 2006. godine. U skorije vreme, Piter Gebrijel je usmeren na produkciju i promociju svetske muzike putem digitalnih kanala za distribuciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: