Počinju dani orgulja u Beogradu

Ovogodišnji 13. međunarodni festival Dani orgulja-Dies organorum svečano će biti otvoren večeras, 30. juna, u Crkvi Svetog Antuna koncertom orguljašice Branke Đorđević sa Srpsko jevrejskim pevačkim društvom i horom studenata Farmaceutskog fakulteta Raskovnik.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

14:30

Default images

Dirigent koncerta je Đorđe Perović a na programu su dela za orgulje i hor Jehana Alajna, Jakoba de Hana, Sezara Franka i Edvarda Mignana.

Koncert počinje u 20:30 a ulaz je slobodan kao što je bilo svih prethodnih festivala koji su se održavali u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru.

Festival posvećen najvećem instrumentu, najsmelijem, o kome je Onore de Balzak zapisao da je najveličanstveniji instrument koji je ljudski genij ikada izmislio, da u sebi sadrži ceo orkestar, da orgulje mogu izraziti sve kao odgovor na vešt dodir, ove godine ima veoma interesantno osmišljen program.

Na svečanom otvaranju 13. Dana orgulja mlada orguljašica Đorđević uz članove dva hora izvešće dela savremenih kompozitora među kojima premijerno Misu brevis uglednog holandskog orguljaša i pedagoga de Hana.

Celokupan program ovogodišnjeg festivala usmeren je više na kamernu muziku nego na solističke resitale orguljaša jer su orgulje u Crkvi Svetog Antuna slabije od onih u katedrali Blažene Djevice Marije.

Zahvaljujući tome beogradska publika uživaće u najrazličitijim kombinacijama orgulja i drugih instrumenata od ljudskog glasa, oboe, čembala, malih pokretnih orgulja, do tradicionalnog švedskog instrumenta nikelharpa.

Do 6.jula u Crkvi Sv.Antuna predstaviće se mladi orguljaši iz Srbije koji su stasavali i u okviru Letnje škole orgulja, pratećeg programa Festivala, kao i na usavršavanjima u inostranstvu, u klasama vrhunskih svetskih izvođača i pedagoga, učesnika festivala Dani orgulja - Dies organorum.

Zbog ekonomske krize nažalost ove godine će izostati Škola orgulja tako da će mladi srpski orguljaši biti uskraćeni za šansu da se usavršavaju kao do sada.

Na 13. Danima orgulja orguljaši će svirati u najrazličitijim kombinacijama, ovaj veličanstveni instrument predstaviće u najrazličitijim mogućnostima od tananog, prefinjenog zvuka do moćnog orkestarskog.

Pored Branke Đorđević na otvaranju, do kraja festivala nastupiće orguljaši Lana Jelenković, Sofija Grgur, Milica Sabljić, Marija Družijanić, Zoltan Borbelija u kamernim sastavima, zajedno sa solo pevačima, čembalom, horom i duvačkim instrumentima.

Festivalska publika imaće priliku da čuje pozitiv - male pokretne orgulje kao i nikelharpu. Iz Švedske dolazi orguljašica Kasja Tajtelbaum koja će nastupiti sa Benjaminom Tajtelbaumom na nikelharpu, tradicionalnom švedskom instrumentu, čiji specifičan ton i zvuk ovaj umetnik već nekoliko godina pronosi širom sveta.

Na zatvaranju festivala nastupiće beogradskoj publici dobro poznati češki orguljaš Pavel Kohout koga je ovacijama pozdravila na prethodnom gostovanju.

Poslednjeg dana festivala u saradnji sa centrom za muziku Kolarčeve zadužbine organizovan je program za decu u okviru "Male škole bontona" u kojoj će deci biti predstavljene orgulje i sviranje na ovom instrumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: