Kojim pesmama prizivate leto?

Svake godine pojavi se barem jedna pesma koju proglasimo za „pesmu leta“ što neretko pokrene polemiku u vezi sa najboljim letnjim pesmama.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.06.2013.

16:42

Default images

Najčešće letnje pesme uopšte nisu o letu. Vrelo sunce, bikini, plaža, krstarenja u junu, julu i avgustu i pominjanje samog godišnjeg doba.

Iako je leto kalendarski počelo, još uvek čekamo one vrele dane koji će nas inspirisati da pevušimo letnje pesme.

Ako izuzmemo skoro celi opus sastava Beach Boys, jer su mahom sve pesme o letu, predstavljamo vam 10 pesama o letu, prema izboru muzičkog magazina Rolling Stone:

Mungo Jerry - "In the Summertime"

Klasik objavljen davne 1970. godine, prodat je u milionima primeraka. Često je interpretiran a Bili Idol ga je obradio.

DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince - "Summertime”

Godine 1991. ova pesma je dobila Gremija. Činjenica je da ne bi bila tako dobra i popularna da u njoj nije iskorišćen sempl pesme “Summer Madness“ sastava Kool and The Gang.

Eddie Cochran - "Summertime Blues"

Rokabili hit iz 1958. godine koji govori o letnjim poslovima, životu kod kuće i vremenu za izlaske. The Who su je obradili 1970. godine i bila je na setlisti ovog benda mnogo godina nakon toga.

Justin Timberlake - "Summer Love"

Leto 2007. godine nije bilo tako neverovatno uspešno za Timberlejka kao godina pre, kada je objavio „Sexy Back“. Ovo je jednostavna pesma o letnjoj požudi.

Bananarama - "Cruel Summer"

Sami i usamljeni u gradu na leto? Bananarama je osetila vaš bol, mnogo pre Sare Džesike Parker. Objavljena 1983. godine (ili godinu kasnije u Americi), ova pesma je postavila trio na listu najboljih priča o ljubavi i melanholiji.

Kid Rock - "All Summer Long"

Nostalgična oda izgubljenom letu ali i mladosti...

The Cars – „Magic“

Leto 1984. svi su pevali „Summer, summer, summer...“ a pesmu „Magic“ pamtiće i po jednom od najtoplijih leta.

Lady Gaga – „Summerboy“

Pesma se nalazi na pevačicinom debiju i govori o letnjoj romasi, osuđenoj na kraj kada se leto završi. Sve je u bikinijima i štiklicama, ali ne budite tužni kada sunce zađe... "You'll wake up and I'm not around/ We'll still have the summer after all."

Kojim pesmama vi prizivate leto?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: