Bombaj štampa posle 25 god. u Beogradu

Kultni sarajevski rokenrol sastav Bombaj štampa frontmena Branka Đurića-Đure posle 25 godina odsustva nastupiće u Beogradu 22. juna na koncertu "Bajaga i Instruktori sa Prijateljima" na prostoru Donjeg grada Kalemegdana.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 04.06.2013.

19:14

Default images

"Jako nam je drago što ćemo ponovo svirati pred beogradskom publikom, pogotovo na tako sjajnom mestu i još u svojstvu 'Bajaginih prijatelja'! Što se tiče Bombaj Štampe - biće 'Bam bam bam!'- veselo i žestoko kao i uvek", poručuje Đurić.

Bombaj štampa pojavila se početkom osamdesetih u Sarajevu kao jedna od uzdanica novog primitivizma, a predvodili su je gitarista Nedim Babović i gitarista i pevač Branko Đurić, koji je kao glumac postao izuzetno popularan u Jugoslaviji tih godina zahvaljujući humorističkoj seriji "Top lista nadrealista" i potom filmovima "Dom za vješanje", "Kuduz" i "Kako je propao rokenrol".

Prvi studijski album "Bombaj štampa" objavljen 1987. godine iznedrio je jugoslovenske hitove "Mrak i ja", "Supermen", "Mali motorin" i posebno - "Često poželim da sve zaboravim", u čijim se stihovima pominje i Bajaga.

"Sa Bajagom se poznajemo iz osamdesetih, a spominjanje 'Momčila što pjeva bam bam bam neću ništa da znam' u toj pesmi je u stvari neki naš pozdrav Bajagi i celoj beogradskoj sceni iz tog vremena", objašnjava Đurić.

Na turneji povodom prvenca, Bombaj štampa svirala je 1988. godine u Studentskom kulturnom centru, što je, kako će se ispostaviti, poslednji solistički nastup sarajevskog benda u Beogradu. Bombaj štampa je još objavila i drugi album "Ja mnogo bolje letim sam" (1990), ali su ratna dešavanja ubrzo zatim onemogućila dalje aktivnosti benda.

Nakon dugogodišnje pauze Nedim i Đuro ponovo okupljaju Bombaj štampu 2008. godine, i sa basistom Ernijem Mendiljom i bubnjarem Draganom Bajićem objavljuju povratnički, treći album "Neka DJ odmah dole CJ" (2010), sa koga su se izdvojile pesme "Nedim" (obrada "Nadine" Čaka Berija) i "Vriska".

"Đura je moj stari, dobri drugar i strašno mi je drago što će se Bombaj štampa vratiti u Beograd baš na našem koncertu. Nadam se da će izvesti 'Nedima', jer mi je to trenutno njihova omiljena pesma", kaže Bajaga.

Kao promociju aktuelnog CD albuma "Daljina, dim i prašina", Bajaga i Instruktori će prvog dana leta u subotu 22. juna na Donjem gradu Kalemegdana održati veliki beogradski koncert, koji će imati karakter mini festivala, jer će uz njih nastupiti još tri benda.

Imena ostala dva benda biće poznata uskoro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: