Počinje 5. jubilarni Mikser festival

Danas počinje peti, jubilarni Mikser, najveći regionalni festival kreativnosti i inovacija, koji se od 28. maja do 2. juna održava u beogradskoj četvrti Savamala, čija su svakodnevica i budući razvoj protkani kroz sve festivalske programe.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2013.

15:00

Default images

“Tranzit” kao krovna tema festivala, inspirisala je ključne programske segmente – postavku vizuelne umetnosti “Kustosiranje: Doživljaj u pokretu”, izložbu čiji su radovi dobijeni na konkursu za dizajnere “Ghost Project: Dizajn u tranziciji”, “Mikser razgovore”- predavanja, debate, radionice, edukativni program “Obrazovanje u tranziciji”.

Prvog dana festivala od 16 časova u Mikser House-u startuju kreativne radionice za decu, a od 17 sati i “Mikser razgovori” – predavanja, debate, panel diskusije otvorene za javnost, u kojima će tokom 6 dana učestvovati gotovo 50 istaknutih pojedinaca iz različitih oblasti. Tema prvog panela “Novi urbanizam: Kako razvijati Savamalu?” svojevrstan je vodič kroz ključne programe festivala, jer se na multidisciplinaran način bavi samom temom – “Tranzit”.

Velika žurka povodom otvaranja počinje u 21 čas u Mikser House-u, a prvi će nastupiti uzbudljivi slovenački džez sastav Kar Češ Brass Bend. Zatim slede Jazzveze i DJ Jazzmate. Na Tuborg Depo Stage-u u Travničkoj ulici nastupaju Straight Mickey and the Boys (21h), Nežni Dalibor (23h) i Obojeni program (00h). Na trećoj muzičkoj bini, Converse Get Dirty, na uglu Mostarske i Braće Krsmanovića, nastupiće mladi bendovi Ego iz Niša (18h), Pop Star iz Beograda (20h) i Quarterbuzz iz Beograda (22h).
U “G12HUB” se odvija program “Obrazovanje u tranziciji”, koji će kroz radionice, predavanja i izložbe prikazati presek alternativnih načina obrazovanja. U istom prostoru će 10 mladih umetnika iz Srbije oslikavati frižidere u okviru programa “Red Bull Curates”. Nakon Mikser festivala radovi će biti izloženi u galerijama i klubovima Savamale. Pozivamo publiku festivala da glasa od 30. maja do 2. juna na sajtu www.redbull.rs.

U Travničkoj ulici se u 17 sati otvara Mikser Bazar, koji će predstaviti: proizvode kreativaca koji se bave dizajnom rukotvorina, nakita, odeće i obuće, second hand i vintage kolekcionara, kao i proivođača dizajnirane hrane, pića i delikatesa.

Od stalnih postavki posetioce očekuje izložba “Balkan Design Expo”, koja će biti otvorena svakog dana od 10 do 02 u Mikser House-u (Karađorđeva 46). Postavka ima za cilj prezentaciju, afirmaciju i razvoj regionalne dizajn scene - inovativnih i kvalitetnih dizajnera, brendova i proizvoda. U istom prostoru se nalazi i projekat “Novo mapiranje grada”, koji na interaktivan način novim medijima prenosi nasleđene priče, predstavljajući Beograd kao mozaičan, zavodljiv i nesvakidašnji narativ, kao i literarna radionica “Čitaš mi, čitam ti” (svakog dana od 18 do 20 časova).

U Mikser House-u ljubitelji kuvanja će uživati u svojevrsnoj lifestyle kulinarskoj laboratoriji “Gorenje IQook Lab”, a za one koji prate nove tehnologije tu je kutak pod nazivom “Sredstva transformacije by Samsung” i video maping Miška Nećaka “Vremenska mašina by Imlek”.
Svakog dana od 18 do 4 ujutru otvorena je postavka na kamionima “Kustosiranje: Doživljaj u pokretu”, a vođenja kroz izložbu su od 19 do 20 časova. U istom ambijentu se od 17 časova odvija i ulična radionica “Otvoreni urbanizam”, koju realizuje Jug Cerović i grupa “Imamo Plan”, a na ulicama Savamale vas očekuju i brojni drugi sadržaji.

U zgradi Beogradske zadruge (Geozavod) svakog dana od 17 časova do ponoći otvorene su izložbe: Mikserova međunarodna smotra industrijskog dizajna “Ghost Project: Dizajn u tranziciji”, “Ministry of Pleasure”, Public Room, Skoplje i “Extra Ordinary Design”, Hrvatskog dizajnerskog društva. U Depo magaciju (Travnička 3) ne propustite da pogledate postavku o džins revoluciji “Elle & Levi’s Jeans Revolution”.

Radno vreme festivala radnim danima je od 17 časova do 4 ujutru, a vikendom se savamalske “kapije” otvaraju u 12 časova. Mikser House, centralno mesto manifestacije radi već od 10 ujutru, pa posetioce i u prepodnevnim časovima očekuju raznovrsni sadržaji tokom šest festivalskih dana. Svi festivalski sadržaji su besplatni.
Watch more video from the Top Picks channel on Frequency

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: