Ramštajn: Ne volimo da improvizujemo

Rammstein opet pohode Beograd i u nedelju 28. aprila nastupiće u Kombank Areni. Pred novi spektakl za Radio B92 na par pitanja odgovorio je Pol Landers, gitarista grupe.

Razgovarao: Pavle VeljkovićIzvor: B92
Podeli

Kada se vratiš na početak benda 1994. da li ste očekivali da ćete trajati toliko na sceni, sad već skoro dve decenije?

Paul Landers: Ne, zaista nismo mislili da ćemo toliko dugo da opstanemo na sceni, prosečno vreme postojanja nekog benda je otprilike četiri godine, a mi smo nekako uspeli da pređemo tu granicu.

Jedna od stvari koja vas karakteriše je to što nikada nije bilo personalnih promena u bendu i dalje nastupate u originalnoj postavi...

- Teško je to objasniti, to vam je kao sa brakovima, neki traju dugo, neki ne, pretpostavljam da smo prosto imali sreće da toliko dugo budemo u istoj postavi.

Da li ipak bilo nekih tenzija unutar samog benda tokom snimanja albuma ili pripremanja nastupa?

- Najveći stres imamo kada snimamo albume, svi u bendu imamo svoje mišljenje i naravno svi želimo da album bude dobar, pa se dešava da u tom kreativnom sukobu izgubimo dosta energije, to je najviše došlo do izražaja tokom snimanja albuma "Mutter" i poslednjeg albuma "Liebe Ist Fur Alle Da".

Radije snimate albume u nekim drugim gradovima nego u rodnom Berlinu...

- Da, volimo da se potpuno izolujemo od svakodnevnog života kada snimamo album, da bismo mogli potpuno da se koncentrišemo na muziku i zato uvek odemo u neki drugi grad.

Vaši koncerti su pažljivo pripremani i sve je unapred isplanirano, da li se ipak desi nešto "neplanirano", pa morate da improvizujete na sceni?

- Da, ponekad se dese stvari koje nismo planirali, iz takvih situacija uglavnom se izvlačimo koristeći ranije stečena iskustva na koncertima. U principu, ne volimo da improvizujemo, volimo da se sve odvija po planu, od početka do kraja koncerta.

Za novi spektakl kontroverzih Nemaca oprema dolazi u dvadesetjedom šleperu i sedam autobusa, a bend stiže u Beograd iz Italije. Sa najavom nove turneje, Rammstein je već istakao da je novi spektakl njihovo olujno i snažno ponovno rođenje a s tim u vezi, u Kombank Arene čekaće vas sledeće:

Velika bina iz četiri dela koja se postavlja na jednom delu Arene a zatim “roluje” do pozicije za koncert; ogromni broj specijalnih efekata koji će činiti crveni dim, “vatrene” komete, goruća žičana zavesa, plamene prskalice, srebrne i crvene rakete i mnogo toga…

Za svoje potrebe dok su u Beogradu, Rammstein je zamolio za četiri prostorije za bend, jednu svlačionicu gde će biti smešteni kostimi i jednu za afterparty. Kao i prošli put, propusnice za žurku dobijaće fanovi tokom koncerta. Za uređenje ovih prostorija nema posebnih uslova sem jednog – da bude jednostavno i sa ukusom namešteno.

O ishrani celokupnog tehničkog osoblja kao i benda, brinuće njihova lična ketering služba koja putuje sa turnejom. Pre izlaska na scenu, pojedini članovi benda opuštaju se uz yogu tako da će im na raspologanju biti instruktor joge. Set lista na nedavno održanom koncertu u Barseloni bila je sledeća tako da se predpostavlja da će slična biti i na koncertu u Beogradu:

Ich tu dir weh, Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?, Keine Lust, Sehnsucht, Asche zu Asche, Feuer frei!, Wiener Blut, Mein Teil, Mein Herz brennt (Piano Version), Benzin, Du riechst so gut, Links 2-3-4, Du hast, Bück dich (Rammstein-Intro) Ohne dich Bis: Sonne, Ich will, Pussy

Ulaznice po cenama od 3500, 3600, 4000, 4900, 5500 i 5900 dinara u prodaji su na svim prodajnim mestima CS Eventima kao i na blagajnama Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine, „Ušće“ Shopping centra kao i putem sajtova: www.kombankarena.com, www.eventim.rs.

Pre RAMMSTEINA na sceni Kombank Arene, 28. aprila, kao podrška nastupiće DJ Joe Letz iz COMBICHRISTA. Joe prati Rammstein na celoj turneji izvodeći Rammstein DJ set i ekskluzivne remikse.

Rammstein postoji još od 1994. godine, koji od svog početka nastupaju u istom sastavu: Till Lindemann (vokali), Richard Kruspe (gitara),Paul Landers (ritam gitara), Oliver Riedel (bass), Christoph Schneider (bubnjevi),Christian Flake Lorenz (klavijature).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu