Šezdeset godina Džonija Štulića

Jedna od najznačajnijih ličnosti jugoslovenske muzičke scene, Branimir Džoni Štulić, 11. aprila proslavlja svoj šezdeseti rođendan, iako priznaje da za datume i proslave ne mari mnogo.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2013.

13:42

Default images

Vođa kultnog benda “Azra” već godinama živi u Holandiji, van očiju javnosti, i tek s vremena na vreme obraduje svoje fanove muzikom koju postavlja na Jutjubu.

Sasvim neočekivano, Štulić je uoči svog rođendana dao intervju “Našim novinama” u kojem kaže: “Ne slavim rođendane. Nikada nisam slavio, pa neću ni sada, ta vrsta slavlja raduje samo decu. Čemu to, slaviti to što se negde promenila neka brojka, ovoga puta u godinama.”

Govoreći o novim generacijama muzičara na ovim prostorima, ali i fanovima koji su sve brojniji, bez obzira na to koliko je godina prošlo od vremena kada je “Azra” bila muzički aktivna, Štulić priznaje da nema nameru da održi koncert u nekoj od zemalja regiona.

“Nemam nameru da pravim kocnert dole. Za koncert je danas potrebna dobra baza. Dok sam bio u tome sve je nekako imalo smisla, mogao sam i sve sam radio sam. Ali onako, van svih konteksta, voleo bih da sviram. Uvek sam to voleo”, kaže Štulić objašnjavajući da ima osećaj kako je sve što je radio nalik guranju rols-rojsa po rupama.

Štulić je rođen u Skoplju, kao sin pukovnika Jugoslovenske narodne armije. Kao dete se seli sa porodicom u Zagreb, gde ostaje do izbijanja ratova. Od tada je njegova adresa grad Houten pokraj Utrehta.

Kako piše bosanski “Dnevni avaz”, retki su oni koji su ga videli svih ovih godina. Priča se da mu je jedne godine na vrata pokucao glumac Sergej Trifunović i da ga je Džoni srdačno primio u svoj dom. Navodno su pili i sedeli celu noć, a ujutro je svako krenuo svojim putem.

Krajem prošle godine izdavačka kuća “Plato” objavila je izabrana dela Branimira Džonija Štulića, koja sadrže komplet od 14 knjiga uz dva CD-a sa snimcima koncerata "Azre" iz 1990. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: