Umro producent Fil Ramon

Jedan od pionira muzičke produkcije, snimatelj i dobitnik 14 Gremi nagrada, Fil Ramon umro je u 72. godini.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

16:16

Default images

Vest o Ramonovoj smrti potvrdio je njegov sin Met, ali nisu saopšteni nikakvi detalji o eventualnim uzrocima, osim da "je bio izuzetno voljen i da će im svima nedostajati".

Fil Ramone spada u retke producente sa zvezdanom karijerom koji se mogu nabrojati na prste obe ruke, sa svojih 14 Gremi nagrada i radom sa Aretom Frenklin, Frenkom Sintarom, Polom Makartnijem, Eltonom Džonom, Tonijem Benetom, grupom Chicago i desetinama drugih muzičkih zvezda, sa pravom je smatran jednim od najvećih "mađionaičara u studiju" koji je sposoban da svaku ideju sprovede u delo.

Producirao je 3 albuma koji su dobili Gremi nagradu za album godine: Pol Sajmonov "Still Crazy After All These Years", Bili Džoelov "52nd Street" i Rej Čarlsov "Genius Loves Company", bio je pionir digitalnog snimanja i smatra se čovekom koji je u istoriji popularne muzike producirao prvi komercijalni kompakt disk, već pomenuti Bili Džoelov "52nd Street" 1982. godine.

Producirao je muziku za film, televiziju i pozorište i dobio Emi nagradu za specijalnu emisju u o Djuku Elingtnonu, Gremi za brodvejski mjuzikl "Promisses, promisses" i Gremi nagradu za muziku iz filma "Flešdens".

Izuzetno je zanimljiv njegov koncept dueta u kojima je spajao Sinatru i Bona, Lutera Vendrosa sa mlađim pevačima, Tonija Beneta sa Barbrom Strajsend i Polom Makartnijem, Reja Čarlsa sa Boni Rejt i Vanom Morisonom.

U njegovoj memoarskoj knjizi navedeno je da je uspeo da ubedi Frenka Sinatru da snimi neke od njegovih najprepoznatljivijih pesama.

Fil Ramon je rođenu Južnoj Africi, u trećoj godini je naučio d svira violinu, a državljanin Sjedinjenih američkih država je postao u svojoj 12. godini. Već kao dvadesetogodišnjak je 1958. godine otvorio svoj sopstveni studio za snimanje muzike.

Poslednju Gremi nagradu osvojio je 2012. godine za tradicionalni pop album koji je radio sa Tonijem Benetom, "Duets II".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: