Zabranjen nastup Kraftwerk u Kini

Vlasti u Kini zabranili su sastavu Kraftwerk nastup na jednom muzičkom festivalu u Pekingu, zbog pristanka da nastupe na koncertu podrške Tibetu pre skoro 15 godina, na kome zapravo nikada nisu svirali.

Kultura

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Petak, 29.03.2013.

17:04

Default images

Modern Sky records, kineska kompanija koja organizuje festival zabranila je pionirima elektronske muzike iz Diseldorfa da na njemu nastupe, "zbog greha iz mladosti" i koncerta za slobodni Tibet na kojem su pristali da sviraju ali nisu odsvirali nijedan ton.

Ova kompanija je od ministarstva kulture ranije tražila dozvolu za nastup benda Kraftwerk na festivalu koji bi trebalo da se održi u Pekingu u aprilu, ali je anonimni izvor iz kompanije saopštio da im neće biti dozvoljeno da sviraju, zbog učešća na koncertu za slobodni Tibet u prošlom veku.

"Već smo sve spremili za taj nastup, šteta što neće moći da dođu i sviraju", dodao je taj izvor.

Kraftwerk su bili na spisku učesnika koncerta za Tibet koji je održan u Vašingtonu 1998. godine, međutim bend se povukao sa festivala nakon što je za vreme nastupa Herbija Henkoka prvog dana počelo jako nevreme, festival je prekinut a Kraftwerk nisu ni nastupili.

Ova zabrana i pooštravanje uslova za nastup stranim izvođačima tumači se uvređenošći kineskih vlasti koncertom Eltona Džona prošlog novembra, kada je popularni engleski pevač svoj nastup u Pekingu posvetio najpoznatjem kineskom umetniku-disedentu Aju Vejveju, koji je u ozbiljnim sukobima sa kineskom vlašću. Kineske vlasti su tada od menadžera Eltona Džona tražile da potpiše izjavu u kojoj se pevač ograđuje od njegovog političkog aktivizma i "divi" samo njegovoj umetnosti.

Ovo je izgleda bio i povod da ministar kulture Kine u javnosti izjavi kako bi Kina u budućnosti trebalo da dozvoli gostovanja samo inostranim umetnicima sa univerzitetskom diplomom.

Godine 2011. Bob Dilan je morao sebe da brani od napada javnosti da mu je na koncertima u Pekingu i Šangaju kineska vlada cenzurisala spisak pesama koje je nameravao da izvede.

"Kineske vlasti su tražile da im dostavimo spisak pesama koje ćemo izvoditi u Pekingu i Šangaju. Mislili smo da je to besmisleno pa smo im poslali spiskove sa naših nastupa u protekla 3 meseca. Niko od mene nije tražio da izostavim nešto, sve što smo nameravali da sviramo smo i odsvirali" sopštio je Dilan tada.

Podozrenje o stranim izvođačima i njihovom ponašanju je povećano posle nastupa Bjork 2008. godine nakon što je na svom koncertu u Šangaju ova islandska pevačica na kraju svoje numere "Declare independence" vikala "Tibet, tibet", što je protumačeno kao napad na kineske vlasti.

Bend Wham! je bio prvi sastav za Zapada koji je nastupio u Kini 1985. godine, a na festivalu na kojem Kraftweerk ove godine očigledno neće nastupiti, sviraće kao glavne zvezde engleski indi rok bend Travis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: