Aleksandar Rahbari na Kolarcu

Beogradska filharmonija sa stalnim gostujućim dirigentom Aleksandrom Rahbarijem 1. marta u 20h na Kolarcu nastavlja Klasični ciklus, najavljeno je iz Filharmonije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

13:47

Default images

Na programu koncerta 1. marta su Hajdnova Londonska, Bramsova Prva simfonija i Skerco uvertira A. Obradovića.

Rahbari ima veliko iskustvo u izvođenju Bramsovih dela i o tome kaže: “Pre oko dvadeset pet godina, kao muzički direktor orkestra u Briselu, snimio sam kompletan Bramsov opus za Naksos. Dobili smo tada fenomenalne kritike i veliku pažnju međunarodne javnosti. Posle toga, orkestar je pozivan u mnoge evropske gradove, kao što su Beč, Pariz, Minhen i drugi, i zajedno smo ostvarili još 80 snimaka”.

Program čitavog Klasičnog ciklusa, kako najavljuju u Filharmoniji, osmišljen je da se u potpunosti prikažu sve mogućnosti orkestra, kroz izvođenje kapitalnih dela klasične muzike. U petak su na programu Bramsovo prvo i Hajdnovo poslednje simfonijsko delo, kao i Obradovićeva Skerco uvertira koju je upravo Beogradska filharmonija premijerno izvela 1961. godine.

Austrijski dirigent iranskog porekla, karijeru je izgradio tesno sarađujući sa Karajanom. Jedan od sledbenika Hansa Svarovskog i nekadašnji Karajanov asistent u Berlinskoj filharmoniji, sarađivao je sa više od 120 orkestara - od Berlinske filharmonije do orkestara Gevandhaus i Tonhale. Za svoj angažman u orkestrima Belgije i Češke odlikovan je najvišim državnim priznanjima. Ostvario je više od 150 snimaka za ugledne izdavačke kuće. Oženjen je hrvatskom violinistkinjom i otac je sedmoro dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: