Filharmonija ponovo svira Bramsa

Beogradska filharmonija održaće još jedan koncert iz Klasičnog ciklusa, 1. februara u 20 časova na Kolarcu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

12:50

Default images

Drugu nedelju za redom, orkestar će u izvođenju nekih od kapitalnih dela klasične muzike predvoditi šef-dirigent Muhai Tang. Kao solista će se predstaviti Jing Žao, koja se smatra jednom od najperspektivnijih violončelistkinja na svetskoj sceni, saopšteno je iz Filharmonije.

Na programu su Veberova uvertira za operu "Čarobni strelac", Koncert za violončelo i orkestar br.1 K. Sen-Sansa i Bramsova Četvrta simfonija, koju je Filharmonija poslednji put izvodila pre tri godine, sa Zubinom Mehtom.

Može se reći da je orkestar Beogradske filharmonije postao „specijalista“ za Bramsa, s obzirom na to da je većinu njegovih simfonijskih dela orkestar radio upravo sa Mehtom. Poslednji susret sa velikim dirigentom, u Dubrovniku, obeležilo je izvođenje Druge, a prilikom koncerata u Beogradu 2010. godine, na programu su bile Prva i Četvrta simfonija.

Bramsovo delo bilo je na repertoaru i prilikom prvog susreta sadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga sa orkestrom Filharmonije, u decembru 2008, posle čega je on govorio da je „odmah osetio snažnu vezu sa orkestrom“. Nakon četiri godine uspešne saradnje, od čega tri godine na čelu orkestra, Tang ponovo diriguje Bramsa, ovog puta Četvrtu simfoniju, poslednje kompozitorovo delo iz ovog žanra.

Zahvaljujući preporuci Muhaja Tanga, prvi put u regionu sviraće i Jing Žao. Nakon što se iz Azije preselila u Berlin, u čemu joj je pomogao čuveni dirigent Seiđi Ozava, obrazovanje je nastavila na Akademiji H. fon Karajan. Istovremeno je pohađala i časove kod Mstislava Rostropoviča i Jo-Jo Maa, a odskočna daska za karijeru bila je prva nagrada na takmičenju ARD u Minhenu. Ona će svirati Sen-Sansov koncert, koji je, iako tehnički i muzički zahtevan, jedan od omiljenih koncerata na repertoaru virtuoznih violončelista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: