Šugarmen Rodrigez snima nove pesme

Američki muzičar Rodrigez, doskora sasvim nepoznat u SAD i Evropi, a popularniji od Elvisa Prislija u Južnoafričkoj Republici, planira da na talasu uspeha dokumentarca „U potrazi za Šugarmenom“ obraduje svoju publiku novim pesmama.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

11:37

Default images

Jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine u svetu dokumentarnog filma, ostvarenje „U potrazi za Šugarmenom” Šveđanina Malika Benđelula, govori o neverovatnoj životnoj priči Siksta Rodrigeza, muzičara iz Detroita koji je decenijama živeo skromnim životom ni ne sluteći da se na sasvim drugom kontinetnu njegove pesme prodaju u rekordnim tiražima.

Svoj drugi i za sada poslednji album „Coming from Reality“ Rodrigez je snimio pre četiri decenije, u saradnji sa producentom Stivom Roulandom. Iako je sarađivao sa velikanima čuvene Motaun scene, u pomenutom dokumentarcu Rouland je Rodrigeza opisao kao jednog od najupečatljivijih umetnika koje je upoznao.

„Ovaj tip zaslužuje priznanje. Ipak, niko u Americi nije čuo za njega. Kako je to moguće“, razočarano se upitao Rouland pred kamerom reditelja Benđelula. Kako je 29. januara objavio američki muzički časopis Rolling Stone, ovaj dvojac ponovo će sarađivati podstaknut uspehom filma „U potrazi za Šugarmenom”. Osim što je osvojio brojne nagrade širom sveta, film se našao i među nominovanima za Oskara, a zanimljivo je i to da je prodaja Rodrigezovih albuma u SAD naglo porasla, premašivši za kratak period brojku od sto hiljada prodatih primeraka. S druge strane Atlantika, u Evropi, album sa muzikom iz filma postigao je takođe zapažen uspeh, a na švedskim top listama dospeo je do treće pozicije.

Tako se Rodrigez, sada sedamdesetogodišnjak, odvažio da publici predstavi nove pesme na kojima je radio godinama. O ponovonoj saradnji sa producentom Stivom Roulandom, Rodrigez je u telefonskom intervjuu izjavio:

„Rekao mi je da mu pošaljem nekoliko snimaka i sigurno ću to uraditi. Želim da sarađujem ponovo sa njim jer je još uvek pun ideja“, kazao je detroitski muzičar.

Dokumentarac „U potrazi za Šugarmenom” otvorio je 30. janauara u Beogradu ovogodišnji festival dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih. Igrajući na granici dokumentaristike i fikcije, uz odličnu animaciju za koju je sam zaslužan, reditelj emotivno priča izvanrednu priču o Rodrigezovoj karijeri, priređujući brojna iznenađenja tokom celog filma. Meksikanac poreklom, Rodrigez je pokušao da izgradi karijeru u rodnoj Americi, ali su njegova dva albuma prošle bez većeg uspeha. Nakon toga povukao se i nastavio da živi skromno decenijama, diplomirajući na katedri za filozofiju, podižući tri ćerke i radeći najteže fizičke poslove.

Sasvim neverovatno, kako legenda kaže, paralelno sa tim svetom, jedna Amerikanka tokom svoje posete jugu Afrike donele ja na poklon svom momku Rodrigezov album koji velikom brzinom stiče neverovatnu popularnost, prodajući se u stotinama hiljada primeraka.

Njegova buntovna muzika odlično je dočarala trenutak pobune protiv aparthejda, a kako se navodi u filmu, Afrikanci su po prvi put kroz njegove pesme čuli za reč kao što je „anti-establišment“. Kolika je njegova popularnost govori i podatak da je za stanovnike Južnoafričke Republike on popularniji od Roling Stonsa i Elvisa Prislija. Svega toga Rodrigez nije ni bio svestan dok ga krajem devedesetih nije pronašao jedan južnoafrički novinar i uz pomoć brojnih prijatelja organizovao njegov veliki dolazak u Kejptaun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: