Uz Bečki koncert u novu godinu

Tradicionalni Bečki novogodišnji koncert, najpopularniji svetski koncert klasične muzike, kojim se ulazi u novu godinu, bio je prilika da svet muzike oda priznanje dinastiji Štraus, ali i Ðuzepeu Verdiju i Rihardu Vagneru.

Izvor: Tanjug
Podeli

Koncert Bečke filharmonije iz Zlatne sale Muzikferajn, koji je prenet prvi put uživo 1959. godine, ove godine su prenele stanice iz 81 zemlje sveta. Milioni ljudi širom sveta imali su priliku da slušaju muziku koju su komponovali velikani klasične muzike članovi poznate bečke porodice Štraus, ali i dela Ðuzepea Verdija i Riharda Vagnera, povodom 200. godišnjice njihovog rođenja.

Kao i 2011. Bečkom filharmonijom dirigovao je Franc Velzer Mest (Franz Welser Möst), a na programu su bile popularne kompozicije koje Bečka filharmonija izvodi od prvog novogodišnjeg koncerta 1939. godine - valceri i polke Jozefa i Johana Štrausa, "Štajerske igre" Jozefa Lanera.

Uz muziku iz opere "Loengrin" Vagnera i "Don Karlos" Verdija na Bečkom novogodišnjem koncertu nastupili su i baletski igrači Baleta bečke Opere. Na ovogodišnjem 73. Novogodišnjem koncertu bečke filharmonije premijerno su izvedena dela dinastije Štraus kao što su valcer "Sa planina“ ili "Hesperusbanen“. Ukupno je na novogodišnjem koncertu izvedeno sedam dela porodice Štraus, a u publici su bili prisutni i članovi porodice Štraus poput devedesetogodišnje praunuke Johana Štrausa, Hedvig Ajgner-Štraus.

Bečka filharmonija, povodom održavanja Novogodišnjeg koncerta, objavila je, da će, kao i ranijih godina, donirati 2,5 miliona evra u svrhe humanitarne akcije "Svetlost u tami“, organizacijama “Crveni krst”, “Amnesti internešenel” i žrtvama mina. Sledećim novogodišnjim koncertom, kako je saopšteno, dirigovaće Danijel Barenboim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu