Bečki koncert 2013. obara rekord

Kada Bečka filharmonija zasvira svoj tradicionalni novogodišnji koncert 1. januara 2013. u 11:15h, Vagnera, Verdija i i brojne valcere slušaće auditorijum iz 81 zemlje.

Podeli

Događaj - koji je uvek rasprodat godinu dana unapred a koji prate desetine miliona ljudi širom sveta - još jednom će biti vođen pod dirigentskom palicom Franca Velzera Metsa , muzičkog direktora Bečke opere koji je debitovao u ovoj ulozi prošle godine.

Zajedno sa orkestrom, Velzer-Mest je osmislio program pun novina: 11 od 16 komada biće izvedeno po prvi put u okviru Novogodišnjeg koncerta u velikoj Zlatnoj dvorani Muzikferajna.

Među novim kompozicijama su posvete Rihardu Vagneru i Đuzepeu Verdiju, čiji se 200. rođendani obeležavaju sledeće godine.

Vagnerov dramatičan Preludij za Treći čin iz „Loengrina” i baletska muzika iz Verdijeve opere „Don Karlos” smenjivaće se sa polkama i valcerima muzičke dinastije Štrausovih, koji su simbol ovog koncerta.

„Ovo će biti put otkrovenja”, kazao je Velzer-Mest za AFP pred koncert, opisavši ga kao „veoma suptilni program” sa jakim akcentom na manje izvođene kompozicije Jozefa Štrausa.

Osim Filharmonije, na Bečkom novogodišnjem koncertu nastupiće i vrhunski igrači Baleta bečke Državne opere.

Tradicija Bečkog koncerta potiče iz 1939. i svake godine privlači brojne turiste koji veselo pljeskaju kada dođe vreme za njih tokom „Radeckog marša” - omiljenog i neizbežnog bisa, uz melanholični ”Valcer na lepom plavom Dunavu”.

Ovogodišnji koncert biće prenošen u 81 zemlji, više nego ikada do sada, izjavila je austrijska TV kuća ORF.

Muzika

Novogodišnji singl Autoparka

Autopark i ove godine ima novogodišnju poklon pesmu za svoje fanove, "Dva delfina (klikera)". Ovog puta "poklon" je tizer i prva pesma sa kompilacije koju za kraj zime/početak proleća sprema Pop Depresija.

Muzika ponedeljak 31.12. 14:03 Komentara: 0

Kristali sviraju "samo bluz"

Nakon što su početkom decembra i zvanično najavili da rade na novom albumu koji će se zvati "Samo bluz", Kristali su objavili spot za naslovnu numeru sa ploče.

Muzika nedelja 30.12. 20:17 Komentara: 7

Beograd dočekao "Smak"

U prepunoj beogradskoj Areni, pred oko 20.000 ljudi, kragujevačka rok grupa „Smak” (osnovana 1971) održala je u subotu uveče (29. 12) koncert za pamćenje, u originalnom sastavu, posle 20 godina pauze.

Muzika nedelja 30.12. 00:56 Komentara: 206

Gudači i Milenković nastupili u BG

Jedinstveni beogradski kamerni ansambl Gudači Svetog Ðorđa i najpopularniji srpski violinista Stefan Milenković održali su večeras u prepunoj Kolarčevoj zadužbini tradicionalni novogodišnji koncert.

Muzika subota 29.12. 23:40 Komentara: 1

Pulp: Prva pesma posle 10 godina

Pulp je završio godinu ponovnog okupljanja novom pesmom. Bend je objavio „After You”, prvu numeru posle 10 godina - zabavni plod saradnje sa Džejsmom Marfijem iz LCD Soundsystem.

Muzika subota 29.12. 19:56 Komentara: 2

Joko Ono o razlazu Bitlsa

Nakon Pola Makartnija, koji je o tome govorio pre nekoliko meseci, udovica Džona Lenona Joko Ono iznela je svoju verziju raspada Bitlsa navodeći da su do njega dovele tenzije među članovima legendarne grupe.

Muzika subota 29.12. 15:28 Komentara: 15
strana 1 od 52 idi na stranu