Etometrika u Muzeju Nikole Tesle

British Council i Jugokoncert predstavljaju "Etometriku", "Etometrički muzej" Reja Lija - zvučnu instalaciju u Muzeju Nikole Tesle, 14. i 15. decembra u 17, 18.30 i 20h. "Muzej Nikole Tesle" u slavu jubileja - 60 godina od osnivanja otvara vrata čudesnim etometričkim uređajima iz XVIII veka.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

10:25

Default images

Etometrički muzej obitava u neistraženom prostoru između žive muzike, scenskog izvođenja i izložbe - to je umetnost jednog čoveka koji koristeći neobične instrumente, na naučnoj osnovi kreira nesvakidašnju zvučnu instalaciju.

Originalni etometrički instrumenti starinskog izgleda napravljeni od drveta i metala, nastali su u drugoj polovini 18. veka u Dalstonu, u Velikoj Britaniji.

Umetnik zvuka, Rej Li, potrudio se da sačuva i obnovi poslednje primerke ovih etometričkih instrumenata i da ujedno iskoristi njihove zvučne
potencijale. Predstavljajući instrumente iz svoje kolekcije, on uspešno kreira elektronsku simfoniju I stvara atmosferične zvučne pejzaže. Umetnik vešto upravlja ovim instrumentima, koji pripadaju danas zapostavljenoj naučnoj grani - etometrici (twitter: #etometrika). Njen osnovni cilj je bio konstruisanje (pronalaženje) zvučnih izvora koji će ostvariti povoljan uticaj na fizičko i psihičko stanje posmatrača, stvarajući prijatno osećanje unutrašnje harmonije.

Ceo utisak koji "izvođenje" ostavlja obogaćen je ambijentom u kom se odvija - postavljen u prostor Muzeja Nikole Tesle, posetioce treba da podseti na originalnu lokaciju gde su instrumenti pronađeni. Rej Li kao izvođač i "kustos" ovog jedinstvenog muzeja, na svojim instrumentima stvara zvukove i muziku koristeći fizičke fenomene, na sličan način kao što je to činio i genijalni Nikola Tesla. Posetioce očekuje nesvakidašnje i uzbudljivo otkrivanje u dodiru moćnih Teslinih visokofrekventnih oscilatora, elektromagnetskih talasa njegovih predajnika i harmonijskih frekvencija koje prozvode Lijevi precizni etometrijski instrumenti.
Rej Li starim instrumentima ponovo udahnjuje ¾ivot i vraća im prvobitnu namenu - povoljno delovanje na slu¹aoce kako samim zvučnim frekvencijama, tako i bogatstvom muzičkog događaja koji se tom prilikom kreira.

Rej Li je kompozitor, umetnik i izvođač. Njegovi radovi pokazuju fascinaciju skrivenim svetovima elektromagnetnog zračenja, a posebno zvukom koji može biti iskorišćen kao dokaz nevidljivog fenomena. Li je veoma zaintrigiran načinom na koji nauka i filozofija predstavljaju univerzum, a njegovo delo preispituje pravila koja diktiraju trenutno aktuelni trendovi. On stvara prediva, vrtloge i viseće zvučne instalacije koji istražuju "krugove etra", nevidljive sile koje nas okružuju. Devedesetih godina XX veka, Lijeva kompanija Li i Dous, sa saradnikom Harijem Dousom, stvorila je inovativni muzički teatar koji je gostovao širom Velike Britanije i van nje, osvojivši prestižnu nagradu Barclay's New Stages za eksperimentalni teatar za rad u etru. Swing je predstavljen u Festivalu savremene muzike u Hadersfildu 1999. a od 2000. predstavio je seriju velikih projekata uključujući nova dela Force field (nagrađeno počasnim priznanjem na Prix Ars Electronica 2008), Swarm i međunarodni hit Sirena premijerno prikazan 2007. na Festivalu Ars Electronica u Austriji i koji je obišao čitav svet tokom 2008. i 2009.

Početkom decembra ove godine Rej Li osvojio Nagradu Britanske akademije tekstopisaca, kompozitora i autora za umetnost zvuka. Rej Li predaje na odseku za Savremenu umetnost i muziku na Univerzitetu Oksford Bruks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: