Dvorska muzika danas u Kolarcu

Violončelistkinja Ksenija Janković i Gudači Svetog Đorđa nastupaju 30. novembra u 20:00 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a na programu su dela Jozefa Hajdna "Sedam poslednjih Hristovih reči" i Koncert za violončelo i orkestar u C i D duru.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2012.

12:13

Default images

Janković je agenciji Beta rekla da je za izvođenje odabrala dva divna dela napisana u različitom stilu i u različitim periodima Hajdnovog života, koja su za svakog čelistu izazov.

Prema njenim rečima koncert u C-duru napisan je između 1762. i 1765. godine i prava je "dvorska" muzika, dok je kompozicija u D-duru iz 1783. "dublja" po izrazu i bojama.

"Sedam poslednjih reči” sviram već dugo godina. Prvi put to delo svirala sam sa Šandorom Vegom i to je bio nezaboravan momenat u mom životu", rekla je Janković.

Ona je rekla da se probe sa orkestrom Gudači Sv. Đorđa, sa kojim je poslednji put nastupala pre više od 10 godina, lepo odvijaju i da svi daju sve od sebe, jer je program dugačak i zahtevan.

Poslednji put Janković je nastupala u Beogradu u julu ove godine na zatvaranju Čelo festa, a kako je rekla, rado dolazi u Beograd i svira za Beograđane. Pre koncerta u Beogradu, Janković je svirala na Čelo festivalu u Amsterdamu.

"Svirala sam Bahovu Solo svitu u C-duru, Bramsovu Sonatu u E-molu i virtuozne komade. Ceo festival je bio divan. Kontakti između čelista uvek su prisni i dobronamerni, a lepo je slušati druge i osećati se shvaćenom dok sviraš", rekla je Janković.
Ksenija Jankoviæ
Jedna od najboljih čelistkinja sveta, u januaru će nastupati u Engleskoj, Irskoj i Nemačkoj, u februaru svira u Koreji i Norveškoj, a zatim u Italiji i drugim zemljama.

Pored nastupa, Janković se bavi i pedagoškim radom u Nemačkoj gde živi poslednjih godina, a organizuje i festival kamerne muzike koji se održava svake godine tokom dve nedelje avgusta u Ernenu u Švajcarskoj.

"To je interesantan zadatak u svakom pogledu, od pravljenja programa, do odabira muzičara koji će svirati na teme koje se menjaju svake godine. Već dugo i predajem, i uživam u tome. Radujem se svakom napretku sadašnjih i bivših učenika. To je sve veća porodica, već imam učenike mojih učenika", rekla je Janković.

Na koncertu sutra u Kolarcu biće izvedena Hajdnova dela u novim, do sada neizvođenim aranžmanima prilagođenim za gudače, koje je specijalno za tu priliku uradio čelista Mladen Miloradović.

Violončelistkinja Ksenija Janković debitovala je sa Beogradskom filharmonijom sa samo devet godina, a školovala se na Moskovskom konzervatorijumu, u Švajcarskoj i Nemačkoj.

Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa ove godine organizovao je niz koncerata kojima je proslavio dve decenije rada, a nastup sa Ksenijom Janković deo je proslave tog jubileja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: