Ovacije za “Buena Vistu” u SC-u

Orkestar "Buena Vista Social Club" održao je koncert u prepunoj velikoj dvorani Sava centra, a kao specijalan gost na oduševljenje prisutnih nastupila je čuvena pevačica Omara Portuondo (82).

Izvor: Tanjug
Podeli

Kroz bogat spoj zvukova i ritmova "sun montunosa", "dansona", "ča-ča-ča", "bolerosa" i džeza, vrsni muzičari predvođeni trubačem Guahirom Mirabalom (79), lautistom Barbaritom Toresom (56) i trombonistom Hesusom Aguaheom Ramosom (61) proveli su publiku kroz istoriju kubanske muzike.

Beograđani su uživali u tradicionalnoj kubanskoj muzici, bliskoj zahvaljujući veoma popularnim plesovima, u prvom redu salsi, ali su se usudili da zaigraju tek na insistiranje jedinstvene Omare Portuondo.

Omara Portuondo, koja je već ušla u devetu deceniju života dočekana je ovacijama, a ona je uzvratila neverovatno snažnim glasom i energijom kojom se kretala po sceni i igrala, praćena orkestrom od 13 članova.

Oduševljenje je tek izazvala kada je zaigrala sa svojim mužem, muzičarem Papiem Oviedom. Poput mladog zaljubljenog para oni su igrali praćeni gromoglasnim aplauzom - Omara sa podignutom haljinom do listova, a Ovieda sa uzdignutim nogavicama.

"Drago mi je što vas ponovo vidim. Drago mi je što sam ponovo ovde", poručila je Portuondo, nasmejana i vesela, i pozvala publiku da ustane sa svojih sedišta.

Neki su se osmelili i zaigrali salsu ispred bine, dok su ostali igrali kraj svojih sedišta uz poznate numere: "Chan Chan", "El Cuatro de Tula", "Quizas, Quizas", "No Me Jores", "Aye Mama, Que Paso".

Orkestar koji danas važi za simbol kubanske muzike i puni prestižne dvorane u Parizu, Londonu, Barseloni, Beču, pronoseći duh Havane, obogaćen je generacijom mlađih muzičara, među kojima su i pevači Karlos Kalunga i Idania Valdes, koji su se svojski trudili da dočaraju atmosferu Kube.

Kada su već svi u sali, od najstarijih do najmlađih, bili na nogama, na bis su izveli čuvene pesme "Candela" i "Guantanamera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu