Top 10: Bitlsi posle Bitlsa

I posle Bitlsa – Bitlsi! Britanski magazin NME objavio je listu najboljih pesama koje su članovi legendarnog benda “Bitls” (The Beatles) objavili tokom svojih solo karijera.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

15:57

Default images

1. #9 Dream

Petominutna reka zvuka, pesma u kojoj je Džon Lenon sabrao celu svoju karijeru i u kojoj su osetni svi uticaji koji su oblikovali njegov muzički izraz. Pesma je objavljena 1974. godine na Lenonovom albumu “Walls and Bridges”.

2. Maybe I’m Amazed

Vrhunac albuma “McCartney”, ispunjena klavirom i crkvenim orguljama, jedna od najdirljivijih pesama Pola Makartnija. Pevajući “Maybe I’m a lonely man who’s in the middle of something that he doesn’t really understand” Makartni je zaista neverovatan.

3. Oh My Love

Jedna od Lenonovih najlepših ljubavnih pesama, jednostavna i nežna. Sasvim različita od svega što se našlo na kultnom albumu “Imagine” iz 1971. godine.

4. Live And Let Die

Remek delo nastalo iz sudara Džejmsa Bonda i Makartnija. Pesma koja je postavila standard kada su u pitanju Bondove muzičke teme.

5. Imagine

Nezrelo, isforsirano, idealističko hipi đubre? Ili vitalna sociološko – političko – antireligijska poruka koja je osvojila svet? Možda je Lenon sanjar, ali svakako nije jedini.

6. My Love

Makartnijev omaž soulu sedamdesetih godina prošlog veka, jedna od retkih pesama koja je uspela da ljigavo flertuje sa romantikom i patetikom, ali i da uspešno nadživi sve kritike.

7. Got My Mind Set On You

Konačno jedna pesma iza koje ne stoje Lenon ni Makartni. Krajem osamdesetih muzički povratak Džordža Harisona albumom “Cloud Nine” najbolje je predstavljen ovom pesmom, koju je u originalu izvodio Džejms Rej.

8. My Sweet Lord

Vrhunac njegove “Hare Krišna” ere, jedna od najslušanijih pesama tokom 1970. godine, svojevrsna je antiteza Lenonvoj pesmi “Imagine”. Čini se da je Džordž upravo tom numerom zavladao mističnim folk-pop pravac.

9. Mother

Jedan od ključnih delova psihoterapije na koju je Lenon odlazio tokom sedamdesetih bio je njegov odnos sa majkom koja ga je napustila i umrla veoma mlada. Kao rezultat svega nastala je ova potresno bolna pesma kakvih nema mnogo u istoriji popularne muzike.

10. Another Day

Vanvremenski primer Makartnijevog gorko-slatkog pop pripovedanja. Iako je ovo pesma kojom je zakoračio u solo karijeru, numera je zapravo snimljena 1969. godine tokom snimanja legendarnog albuma “Let it Be”.

KAKO IZGLEDA VAŠA LISTA 10 NAJBOLJIH PESAMA KOJE SU "LIVERPULSKE BUBE" SNIMILE TOKOM SVOJIH SOLO KARIJERA?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: