SANU: Madrigalisti otvaraju sezonu

Nova 31. koncertna sezona u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti biće otvorena u ponedeljak, 1. oktobra koncertom Beogradskih madrigalista.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.09.2012.

19:22

Default images

U ustaljenom koncertnom terminu od 18.00 sati u Galeriji SANU mešoviti hor višedecenijske reputacije "Beogradski madrigalisti" nastupiće pod dirigentskom upravom mladog dirigenta i pedagoga Aleksandra Brujića koji upravlja horom od 2008. godine.

Na koncertnom programu je Karlovačko pojanje, horske kompozicije srpskih i ruskih autora Rajka Maksimovića, Kornelija Stankovića, Josifa Marinkovića, Dušana Trbojevića, Artemija Vedelja, Tihomira Ostojića, Nikolaja Rimskog Korsakova, Aleksandra Arhangelskog i Ivana Jevtića.

Beogradski Madrigalisti prošle godine obeležili su 60 godina postojanja. Osnivač i dirigent Hora, Milan Bajšanski, formirao je horski ansambl koji je negovao pre svega, madrigale, motete, duhovne kompozicije srpskih i stranih autora, ali i savremene kompozicije.

Beogradske madrigaliste predvodili su brojni ugledni dirigenti: Bajšanski, Dimitrije Stefanović, Svetolik Pašćan, Vojislav Ilić, Dušan Miladinović, Vladimir Milić, Aleksandar Spasić i mnogi drugi.

U šest decenija dugoj istoriji Hor je zabeležio brojne nagrade i priznanja, nastupe u Parizu, Nemačkoj, nekadašnjem ŠSR-u (Moskva, Lenjingrad, Vilnus i Tbilisij), Belgiji, Rumuniji, Holandiji, Danskoj, Bugarskoj, ali i na Dubrovačkim letnjim igrama, Ohridskom letu, BEMUS-u, Niškim horskim svečanostima, NOMUS-u, Mokranjčevim danima, Brankovom kolu i mnogim drugim renomiranim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: