Simfonija u magacinu

Violončelistkinja Jelena Mihailović oformila je simfonijski orkestar sačinjen od najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti i učenika srednjih muzičkih škola, a umetnici vežbaju u magacinu "Metalservisa" u Beogradu, kako bi pripremili program za zatvaranje BELEF-a 13. avgusta.

Kultura

Izvor: Izvor: rts.rs

Subota, 30.06.2012.

10:32

Default images

Nekada, u vreme širenja kulture na široke narodne i radničke mase, simfonijski orkestri i najpoznatiji muzički umetnici nastupali su u fabričkim halama i magacinima.

Danas u mnogim halama nema ni radnika ni mašina, a u magacinima caruje tišina. Osim jednog, na obali Save, gde se okupila velika grupa muzičara, koja tu vredno vežba.

Travnička ulica u Beogradu, koja se uliva u Karađorđevu, poznata je trasa za kamione i druga teška vozila.

Ipak nesnosna buka, izduvni gasovi i tempretaura viša za nekoliko stepeni nego na drugim mestima u gradu, nisu pokolebali mlade muzičare, koji su u praznom magacinu "Metalservisa" našli sjajan prostor za rad.

Naime, talentovana violončelstkinja Jelena Mihailović oformila je simfonijski orkestar koji sačinjavaju najbolji studenti Fakulteta muzičke umetnosti i učenici srednjih muzičkih škola, kako bi baš tu u magacinu pripremili program za zatvaranje BELEF-a 13. avgusta.

"Prolaze kamioni, prikolice, svašta se čuje, ali ne smeta nam kad je dobra atmosfera. Jeste neobičan prostor, ali mi tako uživamo, tako nam je udobno da radimo", kaže violončelistkinja Jelena Mihailović.

Vežbaju se dela Bramsa, Štrausa, Ravela, svira Radecki marš, ali i kompozicije Džimija Hendriksa i grupe Led Cepelin u kojima dominira električno čelo u solo izvođenju.

"Zainteresovao me je projekat, obzirom da svi mi koji se bavimo klasičnom muzikom nismo ograničeni na tu vrstu muzike i podrazumeva se da slušamo i sve ostale pravce, a i mladi smo ljudi", rekao je dirigent Ivan Marković.

Članovi orkestra su zadovoljni i nije im teško da rade iako je raspust tek počeo. Vredno vežbaju, a u njihovo ime Mihailovićeva je obećala da neće odstupiti od kvaliteta i nivoa izvođenja.

"Sve radimo da bude na viskom nivou, ali bićemo nešto što se još nije videlo i probaćemo da budemo svoji", kaže Mihailovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: