Kultura u 2011 - izbor političara

Za poslanike Skupštine Srbije kulturni događaji koji su obeležili 2011. su Egzit i Guča, koncerti Ejmi Vajnhaus i Zdravka Čolića, "Preokret", ali i manifestacije povodom 200 godina od rođenja Franca Lista i obeležavanje 50 godina od kako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 31.12.2011.

08:34

Default images

Potpredsednica parlamenta Gordana Čomić, koja je i poslanica Demokratske stranke, kazala je da je za nju kulturni događaj godine festival Egzit u Novom Sadu, dok su po mišljenju poslanika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora 2011. obeležili koncerti u Srbiji povodom obeležavanja 200 godina od rođenja kompozitora Franca Lista.

Prema rečima poslanika Ujedinjenih regiona Srbije Željka Ivanjija, kulturni događaj godine je koncert Ejmi Vajnhaus koji je održan u Beogradu mesec dana pre smrti te umetnice. "Imao sam tu čast da prisustvujem koncertu jedne genijalne umetnice koja je nažalost tragično okončala svoj život", kazao je Ivanji.
Nik Kejv na ovogodišnjem Egzitu
Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović, koji je i zamenik člana skupštinskog Odbora za kulturu, kazao je da je 2011. bila godina obeležavanja 50 godina od kako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost, ali i godina u kojoj je obeleženo 50 godina od rođenja glumice Sonje Savić.

"Mislim da imamo dug i prema jednoj i prema drugoj ličnosti, da više posvetimo pažnje njihovom životu i delu jer je to način da se borimo protiv kiča i šunda koji su preplavili Srbiju", smatra Jugović.

"Na ličnom planu pamtiću godinu po tome što sam napustio Udruženje književnika Srbije kada sam saznao da je udruženje predložilo Dobricu Ćosića za Nobelovu nagradu", kazao je Jugović.
Ejmi Vajnhaus na beogradskom koncertu (Foto: Beta)
Za poslanika Socijalističke partije Srbije Dejana Radenkovića koji je sa Kosova kulturni događaj godine je kulturno-sportska manifestacija "Vidovdanske igre" u Velikom Ropotovu, koja se organizuje od 2001.

"Igre pokazuju sve ono što krasi jedan narod sa dugom i bogatom tradicijom", kazao je Radenković.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da su Egzit i Guča jedine manifestacije koje su obeležile godinu. "Sve drugo je bilo u senci, bledo, jednostavno ništa naročito. Tako da je ova godina u kulturi ostala bleda", kazao je Ilić agenciji i dodao da je 2011. bila godina siromaštva, bede i propasti i da tada najveću cenu plate kultura i sport.

Prema njegovim rečima, da nije bilo tenisera 2011. bi ostala potpuno bleda i nezabeležena.
Zdravko Èoliæ, na beogradskom Ušæu (Foto; Tanjug)
Za poslanika Liberalno demokratske partije Nenada Prokića, koji je i član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, kulturni događaj godine je "Preokret".

"Za kulturni događaj godine proglašavam 'Preokret', odnosno front potpisnika - građana Srbije usmeren pre svega protiv nitkovluka I gluposti u svakom obliku", kazao je Prokić.

Poslanica Srpske radikalne stranke Lidija Vukićević, koja je zamenica predsednika skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, kazala je da je fantastičan kulturni događaj bio koncert Zdravka Čolića na Ušću u Beogradu.

"Jedan čovek traje toliko dugo, kvalitet je u trajanju. To je bio fantastičan kulturni događaj jer Zdravka svi vole", kazala je Lidija Vukićević i dodala da prati i pozorišna i filmska zbivanja i da za nju svaki kulturni događaj ima svoju lepotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: