Milenković i gudači na Kolarcu

Violinista Stefan Milenković i Gudači Svetog Đorđa nastupiće na Novogodišnjem koncertu 29. decembar u Kolarčevoj zadužbini, a Milenković će svirati na čuvenoj violini Gvarneri del Đezu (Guarneri del Gesu) iz 1735. godine.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.12.2011.

16:21

Default images

„To je fantastična violina i ljudi će čuti večeras zašto su te violine tako retke, cenjene i tražene“, rekao je Milenković agenciji Beta i dodao da je taj instrument dobio na mesec dana korišćenja od Udruženja Stradivari iz Čikaga.

Milenković je dodao da je Gvarneri jedan od najznačajnijih majstora čijih instrumenata danas u svetu ima manje od sto, uglavnom u vlasništvu velikih banaka ili osiguravajućih kuća.

Ti instrumenti smatraju se velikim investicijama, jer zahvaljujući umetnicima koji ih koriste njihova cena stalno raste, a nikada ne pada, rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima, za večerašnji nastup pripremljen je atraktivan i raznovrsan program za sve ukuse publike, „Serenada“ Petra Iljiča Čajkovskog, „Godišnja doba iz Buenos Ajresa“ Astora Pjacole i „Karmen fantazija“ Pabla de Sarasatea.

„Počinjemo 'Serenadom' Čajkovskog, jednim od najlepših dela ne samo za kamerni orkestar nego uopšte, i pokazaćemo ozbiljan rad koji smo uložili u to, što nije bilo lako postići za kratko vreme zajedničke pripreme koncerta“, rekao je Milenković.
Foto: Tanjug
On je dodao da će koncert proteći u odličnoj pozitivnoj energiji, jer je Sarasateova „Karmen“ čisto virtuozno delo koje se dopada svima, a biće izvedena Pjacolina kompozicija u obradi i aranžmanu Leonida Desjatnikova.

„Obožavam tango, a Pjacola je jedan od genijalaca tanga. Desjatnikov je napravio apsolutno genijalan aranžman za violinu i gudački orkestar. Teško je od nečeg što je već genijalno napraviti nešto još bolje, a to je Desjatnikov uspeo da uradi“, rekao je Milenković.

Član ansambla Gudači Svetog Đorđa violončelista Srđan Sretenović rekao je da je taj orkestar već izvodio Pjacolina „Godišnja doba“ na poslednjem Bemusu, kao istoimeno delo Filipa Glasa
sa solistom Robertom Mekdafijem.

„Sa Stefanom ponovo sviramo 'Godišnja doba', ali svaki solista ima sopstveni način tumačenja i interpretacije nekog dela“, kazao je Sretenović.

On je dodao da će večeras na sceni biti šesnaest članova orkestra i da će i sledeće godine biti organizovan zajednički nastup, jer je način na koji Stefan Milenković priprema koncert izuzetno koristan za ceo ansambl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: