Neša Leptir dobio svoj plato

Plato ispred Ustanove kulture Palilula od danas nosi ime muzičara Nenada Radulovića, poznatijeg kao Neša Leptir.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik Opštine Palilula Danilo Bašić na platou je svečano otkrio spomenik-statuu, na čijem je potstamentu uklesano: "Plato Nenada Radulovića - Neše Leptira".

"Ove godine se navršava trideset godina od kada se Nenad Radulović pojavio sa svojom grupom 'Poslednja igra leptira' na Palilulskoj olimpijadi kulture i osvojio prvo mesto", izjavio je za agenciju Beta pomoćnik predsednika Opštine Palilula Milorad Todosić.

Posle otkrivanja spomenika, svečanost je nastavljena programom u novoj dvorani Ustanove kulture Palilula. U programu su učestvovali mnogi Nešini prijatelji - muzičari, glumci i članovi Indeksovog radio pozorišta, čiji je član bio i Neša Leptir.

Ideja za dodelu imena Nenada Radulovića platou ispred Ustanove kulture Palilula potekla je od novinara Milorada Roganovića i predsednika Opštine Palilula Danila Bašića. Ustanova kulture Palilula koja se ranije zvala Dom kulture Braća Stamenković, nalazi se pored hale Pionir.

Nenad Radulović (1959-1990) je drugi domaći roker koji je dobio takvo priznanje - pre njega je plato ispred Doma omladine Beograda nazvan po Milanu Mladenoviću, lideru rok grupe EKV.

Spomenik-statua Raduloviću je delo akademskog slikara Dragana Ristića, i čine ga kameni ptostament iz kojeg "izviru" metalna gitara i krilo leptira.

Radulović je karijeru započeo kao pevač i vođa pop-rok benda "Poslednja Igra Leptira" 1979. godine. Objavili su dobro prihvaćene albume "Napokon ploča" (1982), "Ponovo ploča & Druge priče" (1983), "Opet ploča - Srce od meda" (1985), "Grudi moje Balkanske" (1986) i "Zajedno smo piškili u pesku" (1987).

Grupa se raspala 1989. godine, a Radulović je tada objavio svoj jedini solo-album "Niko nema što Piton imade" koji je bio parodija na novokomponovanu muziku. Počeo je da radi na novom albumu, ali je uspeo da samo snimi pesmu "Modra bajka" pre nego što se razboleo i umro od tumora 12. februara 1990. godine.

Pesma "Modra bajka" prvi put je objavljena na albumu "Poslednja Igra Leptira Modra Bajka - Best of" (1997).

Muzika

Kultura u 2011 - izbor političara

Za poslanike Skupštine Srbije kulturni događaji koji su obeležili 2011. su Egzit i Guča, koncerti Ejmi Vajnhaus i Zdravka Čolića, "Preokret", ali i manifestacije povodom 200 godina od rođenja Franca Lista i obeležavanje 50 godina od kako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu.

Muzika subota 31.12. 08:34 Komentara: 6

Bogatstvo za NG koncert u Beču

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, kojim se tradicionalno ulazi u novu godinu u Austriji i koji u televizijskom prenosu gledaju milioni ljudi širom sveta, jedan je od najskupljih muzičkih događaja na svetu, jer su ovih dana cene karata dostigle astronomske sume.

Muzika petak 30.12. 12:57 Komentara: 1

Orkestar Glena Milera 18.01. u SC

Glenn Miller Orchestra, godinama jedan od najaktivnijih orkestara u Evropi, nastupa 18. januara 2012. godine od 20:30h u beogradskom Sava Centru u sastavu svoje turneje „In the Miller mood“ .

Muzika petak 30.12. 10:45 Komentara: 0

Milenković i gudači na Kolarcu

Violinista Stefan Milenković i Gudači Svetog Đorđa nastupiće na Novogodišnjem koncertu 29. decembar u Kolarčevoj zadužbini, a Milenković će svirati na čuvenoj violini Gvarneri del Đezu (Guarneri del Gesu) iz 1735. godine.

Muzika četvrtak 29.12. 16:21 Komentara: 1
strana 1 od 46 idi na stranu