Poslednje veče BG Džez Festivala

Koncertima vodećeg afričkog džez muzičara Čeik Loa, kultnog američkog gitariste Marka Riboa, slovačkog umetnika mlađe generacije saksofoniste Igora Lumperta, američkog gitariste Eliota Šarpa i austrijskog saksofoniste Harija Sokala večeras u Domu omladine završava se 27. Beogradski džez festival.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2011.

08:50

Default images

Ovogodišnji festival pod sloganom "I ti si džez" koji označava jedinstvo festivala i publike, odavanje počasti publici bez koje festivala ne bi bilo, otvoren je 27. oktobra u Sava centru koncertom slavnog američkog gitariste Pata Metinija i njegovog tria a zatvoriće ga čak četiri koncerta za jedno festivalsko veče.

Završnica BJF počinje u DOB u 19:30 koncertom Loa, jednog od najvećih afričkih muzičara disidenata, vrhunskog pevača i tekstopisca, gitariste, perkusioniste i bubnjara koji u svojim atraktivnim nastupima spaja uticaje zapadne i centralne Afrike sa elementima akustičnog panka, kubanske i flamenko muzike.

Kako su u najavi istakli organizatori BJF, Lo je umetnik različit od bilo kog drugog muzičara, a tome ne doprinosi samo njegov atraktivan izgled sa dugim dredovima i živopisnom odećom koja ga na prvi pogled svakako čini jedinstvenim.



Drugi koncert završne večeri održaće vodeći slovenački umetnik mlađe generacije, saksofonista Lumper koji u svojoj muzici kombinuje džez, fank, istočnoevropske ritmove i neobop.

Sledi koncert američkog gitariste, producenta i kompozitora Šarpa, jednog od centralnih figura njujorške avangardne i eksperimentalne scene krajem 20.veka koji izvodi žanrovski različitu muziku od bluza, džeza, savremene orkestarske muzike, kompozicija za film do tehno i ekperimentalne muzike sa kompjuterima i matematičkim modelima.

Austrijski saksofonista Sokal dugogodišnji je član Bečkog Art orkestra i kvinteta Art Farmera, dobitnik nagrade Hans Koler za najboljeg austrijskog džez muzičara 2005. godine, zvanično će zatvoriti ovogodišnji 27. Beogradski džez festival.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: