Kvintet Čarlsa Lojda danas na BJF-u

Ikona američkog džeza Čarls Lojd nastupiće sa svojim Novim džez kvartetom (New Quartet) večeras u Velikoj sali Doma omladine na 27. Beogradskom džez festivalu. Jedan od najvećih lidera, improvizatora i inovatora svih vremena, legendarni saksofonista Lojd nastupiće sa istaknutim savremenim džez muzičarima Džejsonom Moranom, klavir, Rubenom Rodžersom, kontrabas i Erikom Harlandom, bubnjevi.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.10.2011.

10:25

Default images

Nezaboravna džez legenda Lojd počeo je da svira saksofon u devetoj godini, već kao tinejdžer svirao je u vodećim bluz bendovima sa eminentnim muzičarima poput Bi Bi Kinga. Nakon uspešne saradnje sa bluz i džez muzičarima iz rodnog Memfisa seli se u Los Anđeles 1956.godine i stiče master na Univerzitetu Kalifornija.

Afirmaciju džez umetnika počinje saradnjom sa big bendom Džeralda Vilsona, u grupi Čiko Hamiltona 1960. godine, a prelomni trenutak u karijeri ovog muzičara je osnivanje kvarteta sa, u to vreme anonimnim, pijanistom Kitom Džeretom.

Osnovan 1965.godine Lojdov kvartet je ostvario veliki uspeh na Montrerej pop festivalu, jedan su od prvih američkih sastava koji je nastupao u ŠSR izvan kontrole establišmenta i među prvim džezerima sa milionskim tiražom ploča. To je doprinelo da Lojd bude izabran za džez muzičara 1967. godine.

Po raspadu kvarteta 1970.godine Lojd je nestao sa muzičke scene ali se ponovo vraća 1981.godine, opet pravi pauzu nekoliko godina, zbog bolesti odlazi u bolnicu 1986.godine, oporavljen potpuno se posvećuje muzici, od 1989.godine je ekskluzivac kuće ECM, snima u različitim sastavima od dueta do kvinteta. Njegov album “Miror” kritičari su izabrali za najbolju ploču 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: