Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću

U centru Leskovca 29. septembra je otkriven spomenik legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću, pred nekoliko stotina Leskovčana, gostiju i članova porodice pokojnog pevača.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

17:45

Default images

Crveni plašt sa spomenika visokog 2,3 metra, skunuli su Zdravkovićev sin Saša, unuk Danijel i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, uz zvuke popularnih Tominih pesama.

Voditelj programa glumac Aljoša Vučković rekao je da je reč o spomeniku čoveku koji je ,,ušao u priču i dan danas traje". Pevač i kum Tome Zdravkovića Zoran Kalezić rekao je da Toma svojim životom i pesmama zadužio Leskovac, ali i Srbiju, bivšu Jugoslaviju i Balkan. Tomin sin Saša Zdravković je umesto govora pročitao tekst Živka Bojanića o umetničkoj ličnosti pokojnog pevača i boema.

"Posle 20 godina prvi put sam u Srbiji i Leskovcu i veoma sam uzbuđen i srećan što su Leskovčani podigli spomenik mom ocu", rekao je Saša Zdravković i dodao da je od očevog talenta nasledio ljubav prema muzici i da se u Torontu, gde živi sa majkom Gordanom, bavi produkcijom muzike i da svira klavir i violinu.

Spomenik je podigao grad Leskovac povodom 20 godina od smrti pevača, a ranije u selu Pečenjevce, gde se rodio i odrastao Toma Zdravković, otkrivena je spomen česma sa njegovim likom i stihovima koje je pevao.

Tomi Zdravkoviću u čast, večeras će biti održan skup na kome će govoriti njegove kolege koje će evocirati uspomene na pokojnog barda srpske narodne pesme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: