Rahbari diriguje u filharmoniji

Beogradska filharmonija i jedan od omiljenih gostujućih dirigenata orkestra Aleksandar Rahbari otvoriće sutra uveče klasični ciklus koncerata u ovoj sezoni

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

13:04

Default images

Nakon otvaranja Popularnog ciklusa i Nove godine, sutra uveče u Kolarčevoj zadužbini Beogradska filharmonija i iranski dirigent internacionalne karijere Rahbari koji je sarađivao sa više od 120 orkestara širom sveta otvoriće novi ciklus kapitalnim delima svetske muzičke literature.

Kako je najavila Filharmonija, na programu su dva dela Ludviga van Betovena uvertira "Leonora br. 3" i Treći klavirski koncert u kome je solistkinja, rumunska pijanistkinja Aleksandra Kostin, mlada umetnica koja je nakon diplomiranja na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u rodnom Bukureštu prošle godine doktorirala klavir na Bostonskom univerzitetu.

U drugom delu koncerta Beogradska filharmonija i dirigent Rahbari izvešće simfonijsku poemu Riharda Štrausa "Tako je govorio Zaratustra", čija je početna tema jedna od najpoznatijih u istoriji muzike zahvaljujući filmu "Odiseja u svemiru".

U koncertnoj najavi BF je istakla da Rahbari, jedna od interesantnijih muzičkih ličnosti današnjice, koga su dirigentsko umeće i harizma proveli preko svih meridijana, zbog incidenta 1979. godine, kada je njegov koncert u Ljubljani otkazan iz političkih razloga, u Beograd nije dolazio decenijama.

Vratio se posle 30 godina, prošle sezone sa Beogradskom filharmonijom je imao dva koncerta i, kako je rekao, od samog starta ostvario je poseban odnos sa orkestrom.

"Zaista sam se zaljubio u ovaj orkestar, jer čovek sa iskustvom može da oseti kada je na tragu nečega velikog. Oni su kao zlatni rudnik, mladi su, sveži i motivisani, divno je raditi sa njima“, izjavio je Rahbari.

Sledeće nedelje Beogradska filharmonija sa dirigentom Rahbarijem izvešće Šestu simfoniju Gustava Malera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: